Linkovi

Crna Gora: Referndumska ćutnja od petka


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je danas, četiri dana prije održavanja referenduma o državnom statusu, da se građani 21. maja izjašnjavaju između nezavisne Crne Gore i nestanka sopstvene države.

Vujanović je na konferenciji za novinare bloka za nezavisnost rekao da samo međunarodno priznata Crna Gora može sačuvati postojeći suverenitet i dobiti novi u spoljnoj politici i bezbjednosti, čime bi osigurala punu i trajnu međunarodnu prepoznatljivost.

On smatra da je nemoguća ravnopravna koegzistencija dvije nesrazmjerne države u Državnoj zajednici, navodeći da bi se “manja Crna Gora neminovno integrisala u nesrazmjerno veću Srbiju”,

Vujanović je napomenuo da zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom vojska SCG nije u Partnerstvu za mir, a suspendovani su pregovri o pridruženju Evropskoj uniji.

“Da je Crna Gora bila nezavisna već bi bila u Partnerstvu za mir i pred vratima EU. Zato nas ti integracioni procesi u nezavisnoj Crnoj Gori čekaju kao veliki prioritet”, poručio je Vujanović.

Lideri suverenističkog i bloka za očuvanje Državne zajednice Milo Đukanović i Predrag Bulatović poručili su u završnom tv duelu da će zavisno od uspjeha na referendumu uzajamno čestitati pobjedu.

Đukanović je poručio da će nezavisnošću Crna Gora određivati kurs svoje budućnosti, najbolje afirmisati interese i ocijenio da je glasanje za samostalnost obaveza prema hiljadugodišnjoj istoriji Crne Gore.

Bulatović je ocijenio da će blok za zajedničku državu osvariti sigurnu pobjedu, a govoreći o referendumskoj kampanji, on je kazao da je to neravnopravna utakmica, jer se, tvrdi, vlast ‘’iza kulisa bavi mnogim nečasnim radnjama".

Republička referendumska komisija izdala je do danas akreditacije za 28 novinskih ekipa iz gotovo svih evropskih država i SAD koje će pratiti crnogorski referendum o državnom statusu. Zapaženo je prisustvo novinskih ekipa iz Baskije i sa Kosova.

Republička referendumska komisija do sada je izdala službena ovlašćenja za tri hiljade i 336 domaćih i stranih posmatrača koji će nadgledati referendumsko izjašnjavanje 21. maja.

Na referendumu o državnom statusu Crne Gore pravo glasa ima 484.718 građana. Izborna tišina počinje sjutra u ponoć.

XS
SM
MD
LG