Linkovi

Razmeštanje na granicu sa Meksikom nije opterećenje za Nacionalnu gardu


Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je danas pred senatskim odborom za budžet Pentagona da predlog o rasporedjivanju 6,000 pripadnika Nacionalne garde duž granice sa Meksikom «ni na koji način neće umanjiti kapacitete Garde».

On je istakao da će pripadnici garde pomagati pograničnoj patroli u okviru svoje redovne godišnje obuke za aktivnu dužnost, u trajanju od dve nedelje. Ramsfeld je dodao da oni neće obavljati dužnosti pogranične policije, ali je podvukao da treba da budu angažovani u oblastima kao što su komunikacije.

Senatori su izrazili zabrinutost da bi rasporedjivanje na granici sa Meksikom predstavljalo neizdrživo opterećenje za gardu čije su jedinice već rasporedjene u borbenim zonama u inostranstvu, a uz to su u stalnoj pripravnosti da pomognu u kriznim situacijama na domaćem tlu.

Ramsfeld je takodje izjavio da ne može da obeća da će se veći broj američkih vojnika ove godine vratiti iz Iraka, i dodao da to zavisi od spremnosti iračkih odbrambenih snaga da preuzmu svoje dužnosti.

XS
SM
MD
LG