Linkovi

Crna Gora u nedjelju glasa o državnoj nezavisnosti


Građani Crne Gore - planinske, rijetko naseljene bivše jugoslovenske republike, u nedjelju će glasati o raskidanju preostalih veza sa Srbijom. Novinar Glasa Amerike Beri Vud /Barry Wood/ prenosi da su u bloku za nezavisnost uvjereni u pobjedu.

Referndum će odlučiti da li će država Srbija i Crna Gora i dalje postojati. Ta labava unija (kojom je zamjenjena krnja Jugoslavija), stvorena je prije tri godine na instistiranje Evropske unije, koja je u to vrijeme bila protiv nastojanja crnogorske vlade da dođe do razdruživanja sa Srbijom.

Pošto obje, i Srbija i Crna Gora, žele da se pridruže EU, Brisel je bio veoma uključen u pripremu i organizaciju referenduma 21. maja. Prema smjernicama EU, nezavisnost će biti priznata samo ako je podrži više od 55 procenata izašlih birača.

Srđan Darmanovic, direktor crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska prava kaže da istraživanje javnog mnjenja jasno ukazala na nezavisnost.

“Ja mislim da ćemo imati prilično čist rezultat i da će za nezavisnost glasati više od 55 odsto. Sva ispitivanja mišljenja javnosti, koja su ovdje sprovedena, ukazala su da bi blok za nezavisnost Crne Gore mogao da pobijedi”, smatra Darmanović.

Crna Gora je u devetnaestom i početko dvadesetog vijeka bila nezavisna država. Njenih šest stotina i pedeset hiljada stanovnika ponosi se svojim posebnim identitetom, mada su jezik i vjeroispovjest slični kao kod Srba. Zvanična Srbija obećala je da će poštovati želju naroda Crne Gore.

Liza Meklejn je direktorica Nacionalnog demokratskog instituta iz Sjedinjenih država, koji se zalaže za širenje vrijednosti demokratije zapadnog stila. Ona kaže da su kampanje za i protiv nezavisnosti bile dobro organizovane i da bi rezultat mogao da zavisi od glasova Crnogoraca koji žive u inostranstvu.

“Morate razumjeti da ima mnoga toga nepoznatog. Posebno je pitanje iseljenika koji dolaze kući. Koliko iseljenika dolazi kući i za koga će glasati... Ta grupa nije obuhvaćena ispitivanjem mišljenja javnosti”, kaže Meklejn.

Pretpostavlja se da će većina Crnogoraca koji dolaze iz Srbije, glasati za očuvanje zajednice.

Posmatrače najviše brine situacija u kojoj bi više od polovine, ali manje od potrebnih 55 odsto glasalo za nezavisnost.

Kristof Bender /Christoph Bender/ analitičar Evropske inicijative za stabilnost /ESI/ iz Beča, je ekspert za Balkan. On smatra da bi je čist rezultat u korist nezavisnosti u najboljem interesu stabilnosti u regionu. Bender kaže da je sadašnja unija Crne Gore sa Srbijom nefunkcionalna.

“Sadašnji status koji imamo je veoma labav - državna unija koja ne može biti dugoročno rješenje. Država poput ove ne može postati članica EU”, kaže Bender.

Srdjan Darmanović je saglasan sa stavom da bi jasna pobjeda opcije za nezavisnost bila rezultat sa kojim bi se najlakše živjelo.

“Situacija će biti više komplikovana, ako ostanemo u sivoj zoni jer zakonski Crna Gora neće postati nezavisna, ali politički - većina naroda će poreći postojanje unije sa Srbijom. Ako je između pedeset i 55 za nezavisnost mogli bi smo očekivati dugotrajne razgovore Crne Gore, Srbije i EU”, kaže Darmanović.

Očekuje se da premijer Milo Đukanović koji već dugo podržava nezavisnost, podnese ostavku ako njegova opcija bude poražena na glasanju.

XS
SM
MD
LG