Linkovi

Miroslav Lajčak: Ili razdvajanje ili preuređenje odnosa


Podgorica i Beograd će nakon referenduma razgovarati ili o razdvajanju ili preuređenju međusobnih odnosa i tu nema dileme, a različita očekivanja od tih pregovora su logična, rekao je danas evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak.

Lajčak je istakao da referendumski rezultat u sivoj zoni ne postoji, naglasivši da su svi svjesni da poslije referenduma treba da se vode pregovori između Crne Gore i Srbije o preuređenju odnosa.

»Ili ćemo imati pregovore o razdvajanju ili o preuređenju dnosa da bi Državna zajednica postala funkcionalnija nego što je danas. Oko toga se slažu svi a logično je da ima različitih očekivanja od pregovora«, rekao je Lajčak novinarima u Vladi Crne Gore.

Lajčak je rekao da će Evropska unija u pregovorima Podgorice i Beograda pomoći u mjeri koliko bude potrebno, napominjući da Crna Gora i Srbija imaju demokratski izabrane organe.

»Od vaših i političara u Srbiji očekujemo da oni diktiraju pravac i tempo pregovora, a mi smo tu da pomognemo ako bude potrebe. Orjentacija i Crne Gore i Srbije je EU i onda je logično da smo prisutni u tom procesu«, naveo je Lajčak.

Lajčak je danas razgovarao sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, premijerom Milom Đukanovićem i liderom Socijalističke narodne partije Predragom Bulatovićem.

On je sagovornike upoznao sa zaključcima Savjeta ministara EU o referendumu i saopštio im da je Brisel najviše zainteresovan da taj proces bude slobodan, transparentan, legitiman i kao takav prihvaćen od svih.

On je kazao da je atmosfera kampanje još dobra, ocjenjujući da su manji incidenti razumljivi, jer se bliži dan održavanja referenduma.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zajedno sa Lajčakom, ‘’podijelio je uvjerenje da će referendumska kampanja sačuvati miran i demokratski tok do kraja, kako bi se Evropskoj Uniji i ukupnoj međunarodnoj zajednici uputila poruka visoke demokratske zrelosti Crne Gore.

Svi ključni akteri u referendumskom procesu moraju da obezbijede sigurnost i mir svim građanima Crne Gore, rekao je danas lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović.

"Posebna odgovornost je na aktuelnoj vlasti", rekao je Bulatović u razgovoru sa evropskim izaslanikom za crnogorski referendum Miroslavom Lajčakom.

Bulatović je pozdravio stavove Evropske unije o nužnosti poštovanja Zakona o referendumu.

"To praktično znači da EU ne poznaje nikakve takozvane sive zone, osim činjenie da li je blok za nezavisnost osvojio 55 odsto ili ne".

Bulatović je uvjeren da će na referendumu pobijediti opcija očuvanja Državne zajednice.

"Prenio sam Lajčaku mišljenje da svi ključni akteri u referendumskom procesu moraju do referenduma, na dan njegovog održavanja, kao i nakon toga, da obezbijede sigurnost i mir svim građanima Crne Gore. Posebna odgovornost je na aktuelnoj vlasti", kazao je lider SNP-a.

On je ocijenio da je nužno da nakon referenduma EU bude prisutna u Crnoj Gori sa jasnim i snažnim mandatom radi implementacije rezultata referenduma.

XS
SM
MD
LG