Linkovi

Nemačka vlada pokazuje razumevanje za stavove Beograda


Predsednik vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je večeras posle susreta sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel da nemačka vlada pokazuje razumevanje za stavove Beograda o svim pitanjima koji su trenutno od ključnog značaja za Srbiju.

Koštunica u Berlinu boravi na poziv fondacije Konrad Adenauer, bliske vladajućoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU). Pored Angele Merkel, njegovi sagovornici danas bili su i članovi Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga. Glavne teme razgovora bile su rešavanje statusa Kosova, referendum o nezavisnosti Crne Gore i nastavak saradnje beograda sa Haškim tribunalom, odnosno izručenje optuženog generala vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Predsednik vlade Srbije je Angeli Merkel, kako se izrazio, obrazložio stav Srbije da rešenje statusa Kosova treba tražiti u skladu sa principima medjunarodnog prava i principima koje je postavila Kontakt grupa.

"Mi smo za kompromisno, evropsko rešenje za Kosovo i Metohiju i tu mislimo na dijapazon rešenja koja se u različitim demokratskim zemljama, a Srbija i Crna Gora jeste demokratska zemlja na putu ka EU, primenjuju kada je reč o autonomijama i zaštiti manjina", rekao je Koštunica u razgovoru sa novinarima.

U susretu sa saveznom kancelarkom naveo je i da kompromis vidi u širokom rasponu izmedju dva rešenja koja nisu dobra, a to su status Kosova od pre 1999. godine i nezavisnost pokrajine.

U vezi sa nastavkom saradnje sa Haškim tribunalom, odnosno sa izručenjem Mladića, Koštunica je predsednici nemačke vlade obrazložio stav da je, kako je rekao, „prioritetni interes Beograda da se i taj slučaj reši i da se nastave pregovori sa EU o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Premijer Srbije je govoreći o Mladiću ukazao na „tehničke probleme koji su se pojavili u ostvarenju nečega što je nesumnjivo nacionalni i državni interes i jasan politički cilj Srbije“.

U vezi sa predstojećim referendumom o samostalnosti Crne Gore, Koštunica je kancelarki preneo stav svoje vlade da „evropsko opredeljenje znači integraciju, a ne dezintegraciju, i izrazio zadovoljstvo što je EU uključena u referendumski proces“.

Srpski premijer sutra će razgovarati sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajmajerom, a popodne odlazi u glavni grad savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, Diseldorf, gde će razgovarati sa predstavnicima političkog i privrednog života ove 18-milionske federalne jedinice.



XS
SM
MD
LG