Linkovi

Crnogorski zvaničnici razmatraju šta će se desiti u slučaju “sive zone’’


Iako Brisel odbija mogućnost da zvanična Podgorica preuzme korake ka nezavisnosti u slučaju da rezultat referenduma bude između 50 I 55 odsto u korist suverenista, crnogorski zvaničnici i dalje razmatraju šta će se desiti u slučaju tzv. “sive zone’’

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je da ne vjeruje u mogućnost da referendumski rezultat bude u sivoj zoni, ali da bi takav eventualni ishod značio sukob prava i politike. On je rekao da bi u tom slučaju uslijedio dijalog Beograda i Podgorice uz ključivanje Evropske unije jer je ona predložila takav model.

"Siva zona je loše privremeno rješenje koje bi vodilo nezavisnosti, ali bi se izgubilo vrijeme", istakao je Vujanović. On je naveo i da bi mogućnost da se dogodi ‘’siva zona’’ trebalo da predstavlja podsticaj za građane da glasaju za nezavisnost.

A šest dana uoči referenduma i dalje je aktuelno pitanje kako će se opredijeliti Bošnjaci-Muslimani. Temeljni nacionalni i građanski interes Bošnjaka/Muslimana je da glasaju za nezavisnost Crne Gore, ocijenjeno je danas da sjednici Foruma Bošnjaka/Muslimana i Matice Bošnjaka Crne Gore koja je održana u Podgorici.

Forum i Matica pozivaju pripadnike bošnjačko-muslimanskog naroda i sugrađane drugih nacionalnosti koji baštine suživot u različitostima da na referendumu glasaju da Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodnim subjektivitetom.

Ipak, lider političke organizacije Bošnjački blok Harun Hadžić smatra da je crnogorska vlast prema Bošnjacima pokazala odnos omalovažavanja i nepoštovanja, naročito usvajanjem Zakona o manjinskim pravima zbog čega, kako je rekao, 21. maja treba da kažu NE nazadnoj politici vladajućeg režima.

Beograd
Miša Brkić


Vlada Srbije do sada nije razgovarala o odnosima SCG posle crnogorskog referenduma

Srpski ministar za trgovinu Bojan Dimitrijević pretpostavlja da sa nekom inicijativom o tim pregovorima treba da izađe Evropska unija i ocenjuje da, ukoliko na referendumu pobedi opcija za zajedničku državu treba razgovarati o njenom preuređenju u funkcionalnu federaciju. Ako pobedi opcija Mil Đukanovića onda treba da se razgovara o razdruživanju i podeli zajedničke imovine, rekao je ministar Dimitrijević i zatim dodao da ta opcija neće pobediti i da će onda biti bespredmetna pitanja razdruživanja, imovine i sudbine ministra spoljnih poslova.

Demokratska stranka Srbije smatra da je opstanak državne zajednice najbolje rešenje za obe republike. Portparol te stranke Andreja Mladenović izrazio je uverenje da će u nedelju pobediti ideja zajedničke države i da će na taj način biti nastavljen zajednički put ka Evropskoj uniji.

A načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Ljubiša Jokić ponovio je zahtev da se pripadnici Podgoričkog korpusa i Vojske uopšte na teritoriji Crne Gore nijednim postupkom ne mešaju u predstojeći referendum.

Iako najavljuju nove pregovore o odnosima sa Crnom Gorom bez obzira na ishod referenduma, vlasti u Beogradu ne dobijaju pohvale ni za pregovore koji uveliko traju o decentralizaciji i budućnosti Kosova. Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je loša bezbednosna situacija na Kosovu posledica nepoverenja međunarodne zajednice u beogradski tim za pregovore. Vlast u Beogradu mora ozbiljno da uveri NATO savez da ne želi podelu Kosova, a Srbima sa Kosova da kaže da za njih neće biti mesta u Srbiji ako budu učestvovali u neredima. Beogradski tim ne sme samo da ponavlja svoje želje, ne sme da vadi mape i ne sme da deli teritoriju, rekao je Janjić.

XS
SM
MD
LG