Linkovi

EU: Pripremamo vrlo ozbiljan paket koji Iran neće lako moći da odbije


Evropska unija je saopštila da će Iranu ponuditi paket podsticajnih mera u zamenu za obustavljanje nuklearnog programa.

Visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana, rekao je novinarima uoči ministarskog sastanka EU u Briselu da će paket mera koje će unija ponuditi Iranu biti obiman i smeo - i da će se odnositi na nuklearna, ekonomska, a možda, čak i na bezbednosna pitanja.

«Pripremamo vrlo ozbiljan paket koji neće lako moći da odbiju. Ono što im je stvarno potrebno je – energija.»

Ukoliko Iran želi nešto drugo i to će, prema Solaninim rečima, biti razjašnjeno. Na ministarskom sastanku unije biće i predstavnici Britanije, Francuske i Nemačke, tri zemlje koje su diplomatskim metodima pokušavale da razreše zastoj u odnosima Zapada sa Iranom. Teheran insistira da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku i civilnu namenu - odnosno, razvoj nuklearne energije, dok SAD i Evropa strahuju da Iran želi da se domogne nuklearnog oružja. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je već odbacio novu ponudu EU, čak i pre nego što je ona zvanično podneta. U izjavi na iranskoj televiziji on je juče rekao da su predlozi EU bezvredni.

Uporno odbijanje Teherana da obustavi svoje nuklearne aktivnosti stavlja Zapad pred dilemu u njegovim diplomatskim nastojanjima. Pokušaji SAD i EU da izdejstvuju uvodjenje sankcija Iranu od strane UN su, za sada, bili blokirani protivljenjem Rusije i Kine, koje bi, kao stalne članice Saveta bezbednosti, mogle u tom cilju da upotrebe svoje veto. Evropski funkcioneri se nadaju da će završiti rad na paketu mera za Iran do petka, kada će se predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke sastati u Londonu. Luksemburški ministar spoljnih poslova opisao je taj paket kao jednu od poslednjih šansi da se kriza oko iranskog nuklearnog programa reši mirnim putem.

XS
SM
MD
LG