Linkovi

Galjak: U jednom dijelu BiH vlast nije voljna da uhapsi Karadžića


Iz ugla zvaničnog Brisela, progres BiH prema evropskim institucijama izgleda usporen, opterećen nedovršenim procesima, poput pune saradnje sa Hagom i očito teškog pitanja formiranja jedinstvenog i funkcionalnog policiskog tijela na nivou BiH.

Da li postoji veza činjenice da BiH još nije ostvarila punu saradnju sa Hagom i reforme BiH policije? U zvaničnom Briselu, u timu visokog predstavnika EU, Havijera Solane, odbijaju direktnu vezu, mada priznaju da dvije nezaobilazne integracijske zadaće - Hag i reformu policije - spaja trenutno nedovoljno dinamičan progres, u kojem je, za sada, jedino izvjesna neizvjesnost. Šef Solaninog kabineta, Kristina Galjak:

"Mislim da ne mogu formalno da povežem dva važna pitanja na dva različita nivoa - saradnju sa Hagom i policijske reforme, ali suština je da li se stvarno želi transformacija društva i da li se stvarno želi demokratizacija i organizcija društva tako da u potpunosti bude usaglašeno sa svim vrijednostima kakve dijelimo u Evropskoj uniji i kakve bi smo rado dijelili i sa BiH. Kada je riječ o vezi Haga i reforme policije, neko bi mogao da vidi nešto posebno u smislu zaštite haških optuženika koji su još uvijek u bjekstvu - nije na meni da tako zaključujem, ali činjenica da se tako dugi niz godina Radovan Karadžić uspješno skriva, govori o nedostatku volje vlasti u jednom dijelu BiH da ga uhapse".

Ovome treba dodati i aktuelni zastoj u ustavnim reforma, koji, prema tvrdnji šefa kabineta Visokog predstavnika EU, za sada neće izazvati radikalan odgovor Brisela:

"Mi bi smo veoma željeli da se ovo pitanje pokrene naprijed. Situacija bi mogla biti nešto kompleksnija u svetlu činjenice da se ulazi u izbornu kampanju, ali, prije ili kasnije, biće neophodne ustavne promjene koje će omogućiti BiH da bolje funkcioniše i da lakše odgovara potrebama svojih stanovnika. Zato, na bosanskohercegovačkim je liderima da odluče kada će se opet vratiti ovom pitanju, a EU će ih u tome podržati, u onom trenutku kada pitanje ustavnih reformi ponovo bude na stolu".

Očekuje se da će i evropski ministri, koji se u ponedjeljak okupljaju u Briselu, uputiti poruku BiH - podsjećanje na neophodnost reformi i ukazati da zastoj u euro-integracijskom procesu susjedne SCG treba da posluži kao ozbiljno upozorenje zvaničnom Sarajevu.

XS
SM
MD
LG