Linkovi

Nezavisna Crna Gora će se brzo uključiti u međunarodne institucije


Crnogorski predsjednik je zadovoljan dosadašnjim tokom kampanje, siguran je u uspjeh referenduma i najavljuje da će se na evropskoj mapi uskoro pojaviti nova država:

''Veoma sam zadovoljan. Kampanja je dominantno mirna i demokratska. Bilo je uobičajenih nepravilnosti koje su imale karakter incidenata na koje je država odmah reagovala, prije svega u okviru pravosudnog sistema. Mislim da je reakcija bila blagovremena i primjerena i time se pokazalo da se želi demokratski iskazana volja koja će odraziti autentično mišljenje građana Crne Gore. Ja sam siguran da će Crna Gora biti samostalna i da će dobiti podršku više od 55 odsto glasača, kao i da ćemo nakon 21. maja, u okviru međunarodne zajednice, imati još jednu državu. Crna Gora će, dakle, postati samostalni subjekt međunarodne zajednice''.

Vujanović kaže da je, zajedno sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, izrazio žaljenje što do razgovora o odnosima Beograda i Podgorice nakon referenduma-nije došlo:

''Mislim da bi bilo dobro da smo razgovarali prije 21. maja, ali ćemo razgovarati nakon tog datuma. Ja sam uvjeren da će to biti sadržajan i efikasan dijalog i da ćemo se kvalitetno dogovoriti o novim odnosima dvije nezavisne države''.

Iako je uvjeren da će Crna Gora biti samostalna, a rezultat referenduma iznad 55 % u korist suverenističke opcije, Vujanović ima u vidu i rezultat u tzv. 'sivoj zoni' koji, kako je rekao, 'mora uvažavati dimenziju i pravnog i političkog':

''Pravnog - da Crna Gora bez 55 odsto nije ostvarila zakonski uslov nezavisnosti i političkog - da je većinska volja građana protiv Državne zajednice. To bi, naravno, moralo da se uvaži i obavezivalo bi i Beograd i Podgoricu da razgovaraju o svojim odnosima u okviru takvog referendumskog rezultata. Izvjesno, to bi involviralo i dalje Evropsku uniju u naše odnose. Ja se, zato, iskreno nadam da će se ostvariti rezultat iznad 55 odsto i da ćemo poštedjeti i sebe i Beograd i EU razgovora o novim odnosima u okviru tog rezultata koji smo već diplomatski označili kao 'sivu zonu''.

Predsjednik Vujanović ima spreman odgovor na pitanje koji bi bili njegovi prvi potezi u nezavisnoj Crnoj Gori:

''Dva poteza vidim kao prioritet: jedan je usmjeren ka Beogradu, drugi prema Briselu. Prema Beogradu, ponuda bi bila da odmah počnemo razgovore o odnosima dvije nezavisne države sa namjerom da ti razgovori budu sadržajni i da se što prije završe. Prema Briselu - da se iskaže očekivanje Crne Gore da se nastavi proces stabilizacije i asocijacije koji je prekinut zbog neekstradicije Mladića, što je isključiva krivica Vlade Srbije. U tom slučaju, prestaje razlog da se sankcija nepristupanja Evropskoj uniji zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom primjeni prema Crnoj Gori. Mislim da odmah možemo nastaviti proces pridruživanja čim se okončaju tehničke pretpostavke, u punom kapacitetu samostalne Crne Gore''.

Vujanović je uvjeren da će proces uključenja Crne Gore u sve međunarodne instutucije biti veoma brz:

''Učlanjenje u globalne i regionalne, političke i bezbjednosne institucije biće stvar tehnike. Ta će se učlanjenje svakako, brzo desiti. Crna Gora mora da se krajne odgovorno odnosi prema onome što je njena obaveza brze integracije. Mislim da će svi kapaciteti države biti usmjereni ka tome da se ta integracija što prije dogodi. To će odmah biti slučaj sa učlanjenjem u Partnerstvo za mir, kada se budu stekli uslovi da se ta odluka donese. U procesu evropskog pridruživanja, moramo da nadoknadimo vrijeme koje smo izgubili, a izgubili smo ga zaista mnogo''.

XS
SM
MD
LG