Linkovi

Sajam automobila na Menhetnu


Proizvodjači automobila prikazali su svoje najnovije modele i najsavremeniju tehnologiju na njujorškom sajmu automobila - jednom od najvećih u svetu. Ove godine, imajući u vidu visoke cene benzina, kao i ekološke brige naglasak je na većoj ponudi hibridnih modela, kao I na novima tehnologijama koje smanjuju emisije gasova zagadjivača.

Na sajmu automobila na Menhetnu mogu se videti neke od najnovijih inovacija u automobilskoj industriji. Pažnju posebno privlače luksuzni hbridni automobili, koje pokreću i tradicionalni benzinski i elektromotori. Medjutim, neki stručnjaci smatraju da je prodja na tržištu ovakvih modela neizvesna. (Na primer, Honda će smanjiti proizvodnju hibridne verzije svog modela Akord, pošto potražnja nije bila dovoljno velika.)

“Hibridi su bili zvezde kada su stvarno omogućavali smanjenu potrošnju benzina. Primeri uspešnih hibrida su Honda Sivik I Tojota Prius. Kupci praktično razgrabe sve primerke tih modela koji se pojave u prodavnicama. Veći i lukzsuzniji hibridni automobili sa šestocilindarskoim motorima nisu baš tako uspešni,” kaže analitičar Džejms Bel.

Medjutim, Tojota pokušava da plasira I luksuzna hibridna vozila u okviru svoje linije Leksus. Evo šta kaže predstavnik Tojote, Dejv Hermans


“Našim prvim hibridnim modelima smo hteli da isprobamo tzržište. Sada u okviru luksuzne linije Leksus nameravamo da ostvarimo veće zarade i to zapravo postižemo u celom spektru proizvoda,” kaže Hermans.

Nemački proizvodjač Mercedes je, medjutim, lansirao savršeniji tip tradicionalne dizel trehnologije, takozvani Blutek.

“Model E-320 Blutek ći biti ponudjen kupcima u SAD najesen. Morali smo da čekamo da se u SAD smanji količina sumpora u benzinu, pošto je on štetan za naše dizel motore, Takodje smo čelkali na vladino odobrenje naše nove tehnologije u cilju smanjenja emisije štetnih gasova, kaže portparol Mercedesa, Mišel Mira.

Cilj Mercedesove blutek tehnologije je da se emisije azotovog oksida i drugiih štetnih gasova svedu na minimum.

a“Dizel motori zasnovani na ovoj novoj tehnolgiji su savršeni. Ideja Mercedesa je da ako može da primami kupce da sednu za volan, ova nova vozila će im se veoma dopasti pošto su motori mnogo snažniji od benzinskih pandana. Zadovoljstvo je voziti ove automobile, a štednja goriva je impresivna. Medjutim, problem je u percepciji pošto se dizel vezuje za pojam nećistoće i zagadjenja naročito u Americi i verovatno će biti potrebno više generacija da se to izmeni,” kaže Džejms Bel.

Američki vozači veoma sporo prihvataju najnoviju dizel tehnologiju zbog uspomena na dizel zagadjivače iz 1980’ih godina. Prošle godine, samo tri odsto automobila u Americi pokretali su dizel motori za razliku od oko 50 odsto u Evropi.


XS
SM
MD
LG