Linkovi

Sjedinjene Države priznale greške počinjene u ratu protiv terorizma


Tokom jučerašnjeg pretresa u Ujedinjenim nacijama američka vlada je priznala greške u postupanju sa zatvornicima, u okviru rata protiv terorizma, dodajući da je preduzela mere za sprečavanje da se to ponovo dogodi.

Tokom drugog pojavljivanja pred Komisijom Ujedinjenih nacija za suzbijanje torture, američki funkcioneri odgovarali su na pitanja o navodnoj primeni mučenja, o zatvorenicima u zalivu Gvantanamo, u Avganistanu i Iraku, kao i o postupcima prema osumnjičenima za terorizam. Šef američke delegacije i pravni savetnik Državnog sekretarijata, Džon Belindžer, izjavio je da je svim američkim funkcionerima i državnim agencijama zabranjeno da primenjuju torturu, uvek i na svakom mestu, čak i u slučajevima ratnih sukoba. U nastojanju da ućutka kritičare američkih metoda isledjivanja, Belindžer je rekao da Sjedinjene Države smatraju da svako ima pravo na humano ophodjenje i da je sloboda od mučenja neotudjivo pravo:

”Većina žalosnih incidenata i tvrdnji o zlostavljanjima uhapšenih neprijateljskih boraca dogodila se pre nekoliko godina. Ne želim da umanjujem njihov značaj već da istaknem da se naše ponašanje popravilo. Sada imamo strožije propise, strožije procedure, strožiju obuku i strožije mehanizme posmatranja.“

Konvenciju Ujedinjenih nacija protiv mučenja, usvojenu 1984. godine, ratifikovala je 141 zemlja, i svaka od njih mora povremeno da podnosi izveštaj Ujedinjenim nacijama o njenom poštovanju. Ovo je prvi put da su Sjedinjene Države pozvane da objasne slučajeve mučenja, od početka rata protiv terorizma, 2001. godine. Stručnjaci su tražili od američke delegacije da objasni navodnu primenu takozvanog ”lažnog davljenja“ na zatvorenicima, kao i o zlostavljanjima u zatvoru Abu Graib. Zamenik pomoćnika sekretara za odbranu, Čarls Stimson, rekao je da su ”lažna davljenja“ zabranjena u novoj verziji pravila službe američke Kopnene vojske. On je dodao da američke vlasti pažljivo prate postupke prema zatvorenicima kako bi sprečile ponavljanje slučajeva iz Abu Graiba.

”Sekretarijat za odbranu uzima za ozbiljno svoju obavezu da postupci prema zatvorenicima budu bezbedni i humani. Bili smo šokirani, isto kao vi, dogadjajima u Abu Graibu. To nije smelo da se dogodi. Svi prekršioci moraju da budu kažnjeni, procedure revidirane i problemi ispravljeni. Veoma nam je žao zbog toga šta se dogadjalo sa iračkim zatvorenicima.“

Grupe za ljudska prava koje su prisustvovale pretresu izjavile su da su razočarane mnogim odgovorima. One kažu da još uvek gaje ozbiljne zabrinutosti i imaju dodatna pitanja u vezi sa praksom slanja osumnjičenih terorista u druge zemlje, od kojih su neke poznate po primeni mučenja. Komisija Ujedinjenih nacija za suzbijanje torture objaviće svoj izveštaj i preporuke 19. maja.

XS
SM
MD
LG