Linkovi

Darmanović: Za nezavisnost Crne Gore moglo bi da glasa više od 55 % birača


Referendumska kampanja protiče prilično mirno i vjerujem da će građani u jednoj mirnoj atmosferi glasati 21 majao sudbini svoje države, rekao je gostujući u Otvorenom studiju Glasa Amerike, direktor CEDEM-a Srđan Darmanović.

Darmanović je u ponedjeljak na Crnogorsko-američkom forumu u organizacji vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije, govorio o referendumskom procesu i mogućuim scenarijima koji Crnu Goru očekuju nakon 22 maja.

Sudeći prema nekim posljednjim ispitivanjima javnog mnjenja u Crnoj Gori (CEDEM i Damar), kaže Darmanović “ima dosta indicija da bi blok koji se zalaže za nezavisnost mogao da preskoči traženih 55 odsto, ali istraživanja javnog mnjenja nisu ni fizika ni hemija, već sociološka nauka u kojoj ne možete ništa sa sigurnopću da tvrdite i u kojoj postoje izvjesne margine greške”.

Govoreći o situaciji u kojoj bi za nezavisnost glasalo manje od 55, a više od 50 odsto Darmanović je rekao da “nije svejedno da li bi rezultat bio blizu 55 – recimo 54 i nešto, ili bi bio 51 odsto”.

“U slučaju da je 51 odsto Brisel bi mogao da konstatuje da je Crna Gora suviše podijeljena i da treba zadržati status quo, ali da je rezultat blizu 55 razumno je očekivati da će Brisel shvatiti da je biračko tijelo u Crnoj Gori delegitimisalo zajednicu.

U tom slučaju za očekivati je dalje labavljenje zajednice, ukidanje parlamenta i Savjeta ministara, možda stvaranja nekih samo koordinacionih mehanizama i čekanja novog referenduma za 3 godine. To je scenario koji nije dobar ni za Crnu Goru, ni za Srbiju, ni za EU, jer svi tu gube vrijeme”.

Darmanović je komentarišući opozicioni stav da glas za nezavisnu državu pretpostavlja glasanje za “privatnu državu premijera Đukanovića” rekao da će Crna Gora bez obzira na ishod referenduma biti pod određenim nadzorom EU. “I sam referendumski proces je organizovan tako da je Crna Gora stavljena u položaj snažnog nadzora.

Mi smo prekršili ustav da bi omogućili da stranci budu predsjednici referendumske komisije i posrednici. Nastaviće se ta supervizija i čitav naš proces stabilizacije i asocijacije biće pod snažnom paskom Brisela, što u određenim stvarima neće biti loše”, rekao je Darmanović.

U slučaju da Crna Gora izglasa nezavisnost Darmanović očekuje da će se sva pitanja riješiti brzo “razgovorima racionalnih aktera – dvije demokratski izabrane vlade” i da se u taj proces EU može uključiti kao “pružalac dobrih usluga”.

XS
SM
MD
LG