Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Posle iznenadne prošlo-nedeljne ostavke Portera Gosa, naslovne stranice vodećih američkih dnevnika pažnju posvećuju novom kandidatu za položaj direktora Centralne obaveštajne agencije. Njujork Tajms piše da je Gos bio prinuđen da podnese ostavku zbog čestih sukoba sa Džonom Negroponteom, pod čijom kontrolom su sve nacionalne obaveštajne agencije. Vašington Post ocenjuje da se Bela kuća priprema za bitku povodom Hejednovog imenovanja i citira izjavu Stivena Hedlija, savetnika za nacionalnu bezbednost, koji je rekao da vojno iskustvo na puno načina predstavlja prednost, dodavši da kada Hejden stupi na dužnost «on neće raportirati Donu Ramsfeldu», sekretaru za odbranu SAD.


Upravo počinje nova sezona uragana, pa Majami Herald donosi specijalan izveštaj o rizicima kojima je Florida izložena. Jednoga dana, južna Florida će biti pogođena mnogo razornijim uraganom nego što su bili uragani Katrina i Vilma, a stručnjaci iz Nacionalnog centra za uragane predviđaju da će rezultati biti katastrofalni. Kako procenjuje Kreg Fjugejt, direktor centra za vanredne situacije – nije teško zamisliti koliko života će koštati dan kada na hiljade Floriđana odluče da se ne evakuišu, a takva oluja udari. «Znamo da su se ovakve oluje ranije događale u jugoistočnoj Floridi i znamo da će se ponoviti» ukazuje Maks Mejfild, direktor Nacionalnog centra za uragane.


Los Anđeles Tajms govori o tome da su Bitlsi izgubili spor pred sudom u Londonu, koji je presudio da kalifornijski proizvođač kompjutera Epl može da koristi grafički znak jabuke u okviru svoje internet prodavnice Aj-tuns. Kompanija Epl Korps, koja kontroliše autorska prava Bitlsa iznela je tvrdnju da je kompjuterska kompanija Epl prekršila sporazum postignut 1991., kojim se predviđa da te dve kompanije neće jedna drugoj biti konkurencija. Sudija Entoni Men je procenio da je kompjuterski proizvođač koristio grafički znak jabuke u vezi sa samom internet prodavnicom, a ne sa muzikom koju je u njoj prodavao – tako da nije bilo povrede sporazuma. Ipak, izgleda da priči tu nije kraj, pošto je firma koja zastupa Bitlse najavila žalbu.

XS
SM
MD
LG