Linkovi

Korpus mira pruža Amerikancima priliku da grade mostove poštovanja i razumevanja


Stotine hiljada mladih Amerikanaca se od 1961. upućuje u različite delove sveta - što predstavlja čitavu armiju, ali ne vojnika, već učitelja, organizatora zajednica i prijatelja. Dobrovoljci Korpusa mira i dalje doprinose unapredjenju života i shvatanja ljudi zajednica u kojima su angažovani.

Elen Hiltebrand je postala dobrovoljac Korupsa mira ranih 1990-tih, u svojoj 22. godini. Čim je završila fakultet, napusitla je porodični dom i ugodan život na jugu Sjedinjenih Država i preselila se u kuću od ćerpiča u jednom zabačenom selu u Gvatemali.

“Htela sam da putujem i upoznam delove sveta u koje sama ne bih mogla da stignem. Takodje sam želela da naučim strani jezik.”

Njena dužnost je bila da osnuje omladinske ogranizacije, ali kada je stigla u Gvatemalu, kako kaže, dužnost joj se promenila.

“Našla sam se u ruralnim delovima zemlje gde deca nisu znala ni kako da napišu svoje ime i provodila u školi samo sat-dva dnevno. Osnivanje omladinskih organizacija nije bila stvar koja im je bila najpotrebnija. Tako sam ja zamenjivala učitelje, koji nikako nisu stizali do škole. U jednom momentu, preselila sam se u jednu planinsku zajednicu, pošto niko nije mogao da dospe u to mesto da bi učio decu.”

Da bi živela u tako zabačenim mestima, ona je morala da se uklopi u zajednicu i blisko se poveže sa komšijama, posebno ženama.

“Morala sam da naučim da radim ono što nisam znala. Morala sam da naučim kako da kuvam na ognjištu. Nisam znala ni kako da zapalim vatru u ognjištu. Učili su me sve što mi je bilo potrebno za život.”

U zamenu za to, Elen Hiltebrand je sa njima delila svoje znanje i veštine.

“Podelila sam sa njima moja znanja o sađenju povrća, da bi dobili kvalitetnije plodove, kao i neka osnovna zdravstvena znanja da bi se pomoglo bolesnoj deci i slično tome.”

Ona je napustila Gvatemalu kao preobražena žena. U svojoj knjizi “Kada sam bila Elena”, Elen Hiltebrand je iznela iskustva i uticaj koji su na nju imale dve godine provedne u Korpusu mira.

“Otkrila sam snagu karaktera, koju nisam znala da imam. Mislim da mi je to iskustvo omogućilo da se bezbrižnije suočim sa potencijalnim problemima u svom životu. Shvatila sam da mogu da rešim svaki problem sa kojim sam suočena.”

Obeležavajući 45. godišnjicu osnivanja, Korpus mira nastavlja da pruža Amerikancima priliku da grade mostove poštovanja i razumevanja između Amerike i sveta.

XS
SM
MD
LG