Linkovi

Poseta školama u okviru programa Svetska učionica


Grupa stranih studenata na postdiplomskim studijama u Sjedinjenim Državama, nedavno je posetila neke državne škole u Njujorku, da bi se upoznala sa raznolikim i brojnim obrazovnim institucijama u tom gradu.

Poseta je organizovana u okviru programa - Svetska učionica - a cilj joj je da se strani profesori i naučnici upoznaju sa multietničkim školama u Njujorku. Inženjer hemije iz Iraka, Sinan Abud, razume važnost raznolikosti, jer mu je otac šiitski musliman, a majka sunitska Kurdistanka. Ali Sinan je bio sasvim nepripremljen na stepen raznolikosti u njujorškim školama:

”Bio sam šokiran. 160 narodnosti na tako malom području! Kako mogu da žive ? Slična situacija je i u Iraku. Previše narodnosti, područja, tokova, i slično.“

Pis Uvineza, iz Ruande, reagovala je drugačije na malu učionicu ispunjenu pretežno latinoamerikancima i afroamerikancima :

”Činilo mi se da sam kod kuće. Liče na moj narod, što me je iznenadilo, jer sam mislila da ću u Americi videti više bele dece.“

Direktor i osnivač škole Vangard, Luis Delgado, iznosi da je većini učenika potrebno pet godina da završe školu i budu spremni za koledž :

”Od samog početka pokušavamo da motivišemo decu za sve mogućnosti koje dobijaju ako završe srednju školu i odu na koledž.“

Olga Litviško, iz Rusije, postdiplomac iz politikologije, na Univerzitetu u Pitsburgu, u državi Pensilvaniji, rekla je da je poseta školama bila sjajna prilika da se iskusi pravi život:

”Ako želite da predajete i razvijete sopstveni metodološki stil, morate da se upoznate sa školama u Americi. Sa tim kako se organizuju časovi, i kako učenici odgovaraju na pitanja. “

Većina postdiplomaca je bila iznenađena obimom interakcije sa američkim studentima. Svih 76 stranih postdiplomaca dobitnici su Fulbrajtove stipendije, pod pokroviteljstvom američkog Državnog sekretarijata.

XS
SM
MD
LG