Linkovi

Iran neće prihvatiti nikakve zahteve da obustavi program obogaćivanja uranijuma


Iran je saopštio da neće prihvatiti nikakve zahteve da obustavi svoj program obogaćivanja uranijuma, koje bude postavio Savet bezbednosti UN-a. Iransko ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da će svaki takav zahtev biti uvertira za konfrontaciju. Istovremeno, iranski parlament je je ukazao da da bi mogao da prinudi vladu da se povuče iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Iran je uputio upozorenje da će odbaciti svaku obavezujuću rezoluciju Saveta bezbednosti UN, kojom bi se od Teherana tražilo da zamrzne svoj nuklearni program. Portparol iranskog ministarstva inostranih poslova, Hamid Reza Asefi, ukazao je da bi svaka akcija Saveta bezbednosti imala, kako je rekao, negativan uticaj na iransku saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Uplitanje Saveta bezbednosti i usvajanje neispravnih odluka dovelo bi do promene pravca – od saradnje ka konfrontaciji, rekao je Asefi. Istovremeno, više od polovine poslanika u parlamentu – koji je pod kontrolom iranskih konzervativaca – potpisalo je izjavu u kojoj se navodi da će u slučaju da Savet bezbednosti usvoji obavezujuću rezoluciju u vezi sa Iranom, oni zatražiti od vlade da se povuče iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Britanija i Francuska su, uz podršku SAD, dostavile na razmatranje Savetu bezbednosti tekst nacrta rezolucije u kojoj se traži obustava iranskog procesa prerade i obogaćivanja uranijuma. U slučaju da taj predlog bude usvojen, njegovo nepoštovanje moglo bi da dovede do zavođenja sankcija, ali bi za njih bila potrebna dodatna rezolucija.

Rusija i Kina, druge dve stalne članice Saveta bezbednosti protive se zavođenju sankcija Iranu i traže nastavak diplomatskih napora. Tokom ove sedmice, ministri spoljnih poslova stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke treba da se sastanu u Njujorku, kako bi postigli saglasnost o daljim koracima. Portparol iranskog ministarstva inostranih poslova, Hamid Reza Asefi, ukazao je da će Iran odbaciti svaku obavezujuću rezoluciju.

“Savet bezbednosti ne treba da donosi odluke koje kasnije neće moći da sprovede, pošto mi nećemo odustati od naših prava” – rekao je Asefi.

Iran ne prihvata ni suspenziju niti privremenu obustavu nuklearnog programa niti će to ikada učiniti, dodao je Asefi. Teheran je saopštio da sada prerađuje uranijum do kvaliteta kakav je potreban za nuklearne elektrane. Iran insistira da njegov program ima isključivo mirnodopsku namenu, dok SAD, Britanija i Francuska smatraju da Teheran pokušava da proizvede nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG