Linkovi

Kardinal Puljić: Katolička crkva se ne protivi ustavnim promenama


Ovde u Vašingtonu o ustavnim promenama i položaju Katolika u Bosni i Hercegovini - sa zvaničnicima Stejt Dipartmenta i Kongresa ovih dana je razgovarao kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski. Za Glas Amerike, kardinal Puljić kaže da se katolička crkva ne protivi ustavnim promenama, ali da bi trebalo imati u vidu da najviši pravni akt države nije dokument za jednokratnu upotrebu.

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Rozmari di Karlo prenela je kardinalu Puljiću želju da gradjani BiH pažljivo razmotre svoju budućnost i mere koje moraju da se usvoje da bi obezbedili evropska budućnost. Žalimo što su poslanici koji nisu glasali za paket reformi praktično unazadili proces za nekoliko meseci, kaže Di Karlo.

«Jasno sam Kardinalu Puljiću stavila na znanje naše duboko razočarenje što reforme nisu usvojene prošle nedelje. Mi smo zaista mislili da su ove reforme ključne za napredak BiH ka članstvu u EU i NATO-u. Očigledno, dok smo razočarani takodje smo i ohrabreni što toliko Bosanaca uvidja potrebu da učini više, da ojača državu, strukture, i drago nam je što smo videli da većina ljudi podržava budućnost u Evropi i NATO-u. Kao što sam rekla kardinalu Puljiću želimo da vidimo da svi gradjani BiH to podržavaju, uključujući i bosanske Hrvate. Naše gledište je da su reforme bile korisne za sve gradjane BiH i zato sam ga pozvala na njegovu podršku i otvorenost kada je reč o tom pitanju. «

Kardinalu Puljiću je kopredsedavajući američke Helsinške komisije, kongersmen Kristofer Smit – između ostalog rekao kako će promene dejtonskog ustava popraviti položaj svih zajednica:

“Dejtonski sporazum je, kaže Smit, pisan sa namerom da se zaustavi rat na Balkanu i kao takav nije neminovno obezbedio apsolutnu jedanakost. To se mora promeniti jer samo promene mogu doneti bolji položaj stanovnika - kako Katolika, tako i svih drugih.

Kongresmen Smit ističe da je informisan o diskriminaciji katoličke crkve u Bosni i da SAD takvu praksu neće tolerisati:

“To je, prema medjunarodnim pravnim normama - diskriminacija i to je neprihvatljivo. I ja nameravam da pokrenem vrlo ozbiljnu rasparavu o ovom pitanju - sazvaću kongresne pretrese na kojima ćemo čuti šta se sve desilo nakon Dejtona i da li se san o multietničkom društvu ostvario. Ako to ne bude slučaj, mi ćemo izvršiti pritisak - uključujući i uslovljavanje ekonomske pomoći - da se to desi.”

XS
SM
MD
LG