Linkovi

Prekomerna upotreba vitamina i zamena za hranu u Americi


Verovanje da zamene mogu da pomognu kao preventiva bolestima i da poboljšaju zdravlje, pretvorilo je relativno male poslove u industriju koja zaradjuje 13 milijardi dolara godišnje.

Medjutim, kompanije za zamene ne moraju da dokazuju da je njihov proizvod bezbedan. A, nova istraživanja sugerišu da pojedine zamene, u velikim dozama, mogu da budu opasne.

To je postao dnevni ritual, uzimanje pilula koje zamenjuju vitamine, minerale i enzime unašim dijetama.
«Uzimam multivitamin odmah posle doručka, kao i vitamin C».

»Vitamin E, D ponekad i vitamin B i kalcijum».

»Uzimam šta god mi prodaju».

Niko ne dovodi u pitanje dnevnu upotrebu multivitamina. Stručnajci kažu da su dodatne zamene nepotrebne i, u nekim slučajevima, mogu da budu opasne. Na primer, umesto da poboljša zdravlje srca, vitamin 3 je, pokazalo se u jednoj studiji povećao rizik od srčanih udara. Umesto da smanji rizik od dobijanja raka pluća, beta karoten je povećao broj raka pluća, navodi se u jednoj studiji o bivšim pušačima.

Čak i kalcijum, koji se preporučuje u velikim količinama kako žene postaju starije, može da bude opasan. Arlin Fridman je uzimala zamenu za kalcijum, dok je istovremeno bila na dijeti bogatoj kalcijumom. I onda je redovni test krvi otkrio da su svi ti izvori kalcijuma previše za njeno telo.

«Kada kalcijum ode previsoko, on može da oslabi vašu sposobnost razmišljanja i to je u stvari jedan od uzroka demencije».

Nutricionisti u industriji kažu da postoji dobit povezana sa visokim dozama zamena.
«Postoji zapravo veliki broj istraživačkih podataka koji pokazuju da ljudi, čije dijete poseduju visok nivo pojedinačnih zamena, imaju smanjen rizik od dobijanja brojnih hroničnih bolesti».

Medjutim, stručnjaci kažu da su te dobre studije koje pokazuju dobiti od preterane upotrebe manjkave i da su oni zabrinuti zbog bezbednosti.

«Ja veoma brinem zbog toga. Neki ljudi uzimaju ogromne megadoze , koje su najverovatnije interaktivne sa njihovim dijetama i lekovima koje uzimaju. Kupci, budite oprezni».

XS
SM
MD
LG