Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Dominantna tema na prvim stranicama današnjih izdanja je odluka federalne porote u jednom sudu, nedaleko od Vašingtona, da se pripadnik Al-kaide po sopstvenom priznanju, Zakarijas Musavi, ne osudi na smrt već na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje. Gotovo svi listovi navode izjavu predsednika Buša da ta pošteda predstavlja nešto što, kako je rekao, ”Musavi nije bio spreman da učini za nedužne američke gradjane.“ Kako piše Njujork tajms, neki članovi porote zaključili su da je Musavi imao sporednu ulogu u terorističkim napadima 11. septembra 2001.

Saveti državnog zdravstvenog osiguranja Mediker, kako pišu Konektiket post i drugi listovi, često su bili pogrešni. Prema rezultatima istrage koju je sprovela Opšta knjigovodstvena uprava, odgovori plaćenih stručnjaka na penzionerska pitanja o planovima za subvencionisane lekove bili su u 41 odsto slučajeva pogrešni. Kako piše taj list, zakon o subvencionisanim lekovima je toliko komplikovan i težak za razumevanjer da čak i državni stručnjaci imaju teškoće da ga razumeju.

Mnogi listovi donose i izveštaje o nezapamćenom pristanku tri najveća proizvodjača bezalkoholnih pića da od jeseni više neće prodavati koka-kolu, pepsi-kolu i hladni čaj u školskim automatima i trpezarijama. List Denver post piše da su pristalice zdrave ishrane pozdravile taj sporazum kao pobedu u ratu protiv gojaznosti medju školskom decom. Medjutim, kako piše taj list, školske vlasti će time biti lišene znatne zarade od prodaje zasladjenih pića. Iz školskih kuhinja takodje će biti izbačeno punomasno mleko.

Na kraju, mnogi listovi, uključujući Augusta kronikl, izveštavaju o najnovijoj ideji Poštanske službe Sjedinjenih Država, da uvede marke čija upotrebljivost bi važila zauvek. Kada iduće godine poštarina za obična pisma poraste na 42 centa, ta marka mogla bi, prema toj ideji, da se stavlja na pisma čak ako cena kroz nekoliko godina poraste na, recimo, 45 centi. Kako piše Augusta kronikl, večite marke trebalo bi da pomognu u navikavanju gradjana na sva buduća povećanja cena - jer u kući uvek može da se nadje neka marka sa starom cenom.


XS
SM
MD
LG