Linkovi

Predstavnici vlasti nastoje da minimizuju posledice odluke Evropske unije


Predstavnici vlasti nastoje da minimizuju posledice odluke Evropske unije da prekine pregovore o evropskom pridruživanju Srbije i Crne Gore, a iz nevladinog sektora sve su učestaliji protesti zbog politike koju vodi Vlada.

Suprotno brojnim izjavama ministara koji su sve do pre neki dan tvrdili da je premijer Vojislav Koštunica dao čvrste garancije evropskim zvaničnicima da će do kraja aprla Haškog sudu izručiti generala Ratka Mladića, u saopštenju Vlade izdatom posle sednice kaže se da je premijer Koštunica informisao ministre da u dosadašnjim razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima nikada nije postavljao rokove za ispunjenje obaveze prema Haškom sudu. Vlada je, kaže se u saopštenju, jednoglasno usvojila ovu informaciju, a svi ministri izrazili su žaljenje zbog ostavke vicepremijera Miroljuba Labusa.

Labusova ostavka samo kratko izazvala je dilemu o sudbini ostalih zvaničnika te stranke koji zauzimaju važne državne funkcije. Visoki funkcioner G17 Plus Predrag Marković izjavio je da neće slediti primer Miroljuba Labusa i da neće podneti ostavku na mesto predsednika Parlamenta, a potpredsednik G17 Plus i ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da je ostavka Miroljuba Labusa lična, a ne stranačka odluka.

Posle odluke Evropske unije da prekine pregovore sa Beogradom, sve je više protesta zbog politike koju vodi ministarski kabinet Vojislava Koštunice. Evropski pokret u Srbiji najoštrije je osudio Vladu zbog neispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu i podsetio je na obavezu da proces evropskog pridruživanja vodi bez zastoja i odlaganja jer je preko 80 odsto građana opredeljeno za ulazak zemlje u Evropsku uniju. Federacija nevladinih organizacija ocenila je kao neprihvatljivo saopštenje premijera Koštunice u kome se ne pominju lična, odgovornost Vlade i njenih ministara za neispunjavanje obećanja datih međunarodnim institucijama. A nekoliko opozicionih stranaka i nevladinih organizacija najavili su da će 9. maja, na Dan Evrope organizovati protest na beogradskom Trgu Republike i pozvali građane da pokažu odlučnost u nameri da Srbija postane deo Evrope.

XS
SM
MD
LG