Linkovi

Više miliona imigranata učestvovalo u danu protesta i bojkota širom Amerike


Organizatori ovog, kako su ga neki nazvali, 'velikog američkog bojkota', pozvali su nedokumentovane radnike i njihove pristalice da izostanu sa posla i iz škola, kao i da bojkotuju prodavnice i druge biznise.

Očekivalo se da će jednodnevni nacionalni bojkot imati znatan efekat. Jedan od organizatora bojkota, Huan Hose Gutijerez, direktor Latino pokreta u SAD, kaže da je poruka bila jednostavna – Amerikancima je potrebna jeftina radna snaga imigranata.

«Neće imati ko da im šiša travu i uredjuje bašte. Neće imati ko da im čuva decu, a gradjevinski radovi će stati u celoj Americi,» kaže Gutijerez.

Medjutim, uprkos masovnim skupovima u nekim većim gradovima, gradjevinski radovi ipak nisu bili zaustavljeni. U većinom imigrantskoj četvrti Vašingtona, Adams Morgan, nekoliko radnji i restorana bilo je zatvoreno ceo dan, ali Linda Kim, vlasnica restorana 'Kasa Lebrato Bodega', kaže da su svi njeni radnici došli na posao.

«Mislim da su neki Latino restorani preko puta zatvoreni kao i Latino radnje, ali osim toga sve je bilo normalno,» kaže ona.

U susednom restoranu Laurio, menadžer Huan Lopes, kaže da je situacija bila ista.

«Kod nas niko nije izostao, svi su došli na posao na vreme,» kaže Lopez.

Medjutim, organizatori ističu da su se oni koji nisu učestvovali u bojkotu plašili da će izgubiti posao i da će biti deportovani. Veće poslovne kompanije su reagovale različito. Jedan od menadžera kompanije «Goja Foods» koja proizvodi i distribuira hispansku hranu, kaže da je ona juče obustavila sve isporuke.

«Pošto su naši radnici imigranti smatrali smo da je to ispravno,» kaže on.

Medjutim, druge kompanije su zauzele tvrdji stav. Loni Kejn je predsednik kompanije za proizvodnju odeće, 'Keren Kejn'.

«Oni nisu došli u ovu zemlju da bi protestovali i učestvovali u marševima. Došli su da bi izdržavali svoj porodice,» kaže ona.

Lideri Latino zajednica, sa svoje strane, kažu da imigranti doprinose više od toga pošto više od pola miliona nedokumentovanih radnika svake godine ulazi u Ameriku iz Meksika, da bi se prihvatilo onih poslova koje Amerikanci više ne žele da obavljaju. Prema jednom istraživanju sekretarijata za poljoprivredu, oštrije mere protiv ilegalnih imigranata bi dovele do manjka od više stotina milijardi dolara zbog smanjenja proizvodnje, kao i prihoda poreza.

XS
SM
MD
LG