Linkovi

Silvio Berluskoni zvanično podneo ostavku


Italijanski premijer Silvio Berluskoni je predao svoju ostavku, posle poraza na prošlomesečnim parlamentarnim izborima.

Portparol italijanskog predsednika je izjavio da je Berluskoni predao ostavku predsedniku Karlu Azelju Ćampiju, koji mu je zatražio da ostane na dužnosti do formiranja nove vlade.

Time je završena višenedeljna politička neizvesnost, s obzirom da je Berluskoni odbijao da prizna poraz Romanu Prodiju. Spor je stigao i do vrhovnog suda koji je potvrdio tesnu Prodijevu pobedu.

Sahrana poginulih vojnika

U Rimu su uz r\avne po;asti sahranjena trojica italijanskih vojnika, koji su prošle nedelje poginuli u Iraku. Sahrani su prisustvovali i najviši državni funkcioneri.

Članovi porodica i prijatelji trojice italijanskih vojnika poginulih prošle nedelje u Iraku, okupili su se u Crkvi svete Marije od anđela i mučenika u centru Rima na državnoj sahrani, dok je pred crkvom, velika grupa gradjana mahala italijanskim zastavama.

Obredu u prepunoj crkvi su prisustvovali i zvaničnici Vlade i vojske, među kojima i novoizabrani premijer Romano Prodi, dosadašnji premijer Silvio Berluskoni i predsednik Karlo Azeljo Ćampi. Tri kovčega prekrivena italijanskim zastavama, pronesena su pored počasne vojne garde.

Okupljena masa je pljeskanjem pozdravila unošenje kovčega u crkvu. Vojni sveštenik Anđelo Banjasko, naglasio je da žrtva trojice vojnika nije uzaludna.

Sveštenik je rekao da je srce Italije ovde i da otkucava za junake koji su pali kao žrtve novog i svirepog terorističkog napada. Monsinjor Banjasko je osim imena italijanskih vojnika, pročitao i ime jednog rumuskog, koji je poginuo u istom napadu.

On je rekao da je njihov život okončani surovim udarom groma, bez ikakvog poštovanja prema ljudskom životu, dok su služili u mirovnoj misiji. Papa Benedikt Šesnaesti je uputio telegram saučešča, u kojem je osudio ovaj novi čin nasilja, kojim je - kako je istakao - stvorena još jedna prepreka na putu ka miru i obnovi Iraka.

Trojica italijanskih vojnika poginula su u svom vozilu prošlog četvrtka u Nasiriji, od eksplozije mine postavljene pored puta. Njihovom pogibijom, broj Italijana poginulih u Iraku povećao se na trideset.

XS
SM
MD
LG