Linkovi

Istekao rok međunarodne obaveze Srbije


Istekao je još jedan rok koji je dat vlastima u Beogradu da isporuče haškog begunca Ratka Mladića, a premijer Vojislav Koštunica nije ispunio obećanje dato pre mesec dana evropskim zvaničnicima da će generala Mladića do kraja aprila otkriti, uhapsiti i neodložno prebaciti u Haški sud.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren u autorskom tekstu za list Politika najavio je, ukoliko Ratko Mladić ne bude uhapšen i isporučen Hagu, da će biti otkazana sledeća runda pregovora Beograda i Brisela koja je bila zakazana za 11. maj i dodao da će pregovori biti na čekanju sve dok Beograd ne ostvari punu saradnja sa Haškim tribunalom.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da u ovom trenutku niko ne može da tvrdi da li će i kada Ratko Mladić biti izručen Tribunalu, iako se tim povodom svakodnevno sprovode operativne akcije. Ljajić je upozorio da eventualno neizručenje Mladića neće biti dobro za kredibilitet države i odbacio spekulacije da bi premijer Koštunica mogao svesno da prekrši obećanje o izručenju Mladića, dato komesaru Evropske unije Oliju Renu.

Saradnik Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić smatra da su srpske vlasti pre mesec dana dale uverljive garancije jer su pregovori sa Evropskom unijom bili nastavljeni.

U crkvi Svetog Marka služen parastos žrtvama akcije hrvatske vojske ”Bljesak“

Prema podacima Dokumentarno-informativnog centra “Veritas”, hrvatske oružane snage su pre 11 godina, 1. maja rano ujutro, izvršile agresiju na Zapadnu Slavoniju - tada zaštićenu zonu pod kontrolom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

U “Bljesku” je ubijeno ili nestalo 283 Srba, od čega 57 žena i devetoro dece. Dosad je u Hrvatskoj sahranjeno 168 Srba, a od preostalih 115 žrtava identifikovano je još samo 30 posmrtnih ostataka, navedeno je u saopštenju ”Veritasa”. U dva dana koliko je akcija ”Bljesak” trajala, proterano je nekoliko desetina hiljada Srba, u susednu Republiku Srpsku. U zapadnoj Slavoniji je posle te oružane akcije ostalo tek oko 1.000 Srba.

U hrvatskim izvorima navodi se da je u operaciji učestvovalo oko 7.500 hrvatskih vojnika i policajaca, dok su vojni izvori tadašnje Republike Srpske Krajine navodili da je bilo angažovano 17.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga nasuprot 3.500 pripadnika Srpske vojske Krajine. U okviru te ofanzive, hrvatska vojska i policija zarobile su oko 1.500 Srba, a dugogodišnje kazne zatvora u Lepoglavi još služi 12 Srba iz zapadne Slavonije.

Parastos ubijenima u “Bljesku” sutra će biti služen u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Gradiški, a sa mosta na Savi u tom gradu u Republici Srpskoj, biće spušteni venci u znak sećanja na žrtve. Povodom godišnjice “Bljeska” sutra će biti služen parastos i u Čortanovcima na Fruškoj gori, gde će biti održan i već tradionalni Sabor Srba izbeglih iz zapadne Slavonije.

XS
SM
MD
LG