Linkovi

Prema bestseleru «Da Vinčijev kod» snimljen film koji u bioskope stiže 19. maja


Katolička organizacija koja je u središtu zapleta, Opus Dei, prikazana je kao zla sila i u knjizi i u filmu. To je bio razlog da Opus Dei, poznat po tajnovitosti svog delovanja, nedavno pripremi sopstveni film – da bi razjasnio šta Opus Dei uistinu radi.

Slika organizacije Opus Dei, koju će gledaoci da vide kada idućeg meseca počne da se prikazuje «Da Vinčijev kod» - tajnovita, mračna i ponekad nasilna organizacija unutar Katoličke crkve.

Majkl Barvik, izvršni direktor Fondacije omladinskog vođstva, vašingtonske organizacije koja pomaže u školskom radu i razvoju dece ometene u razvoju pripadnika manjinskih zajednica.

On kaže da Opus Dei pomaže svojim članovima – koji svoje duhovne aktivnosti nazivaju «Radom» - da uklope veru i molitvu u svoj svakodnevni život.

«Suštunski, ono što se događa u okviru ‘Rada', jeste podsećanje, upućivanje u te, takozvane, ‘standarde pobožnosti’, što nam pomaže da zapamtimo da imamo obavezu da budemo dobri muškarci i žene, da oponašamo Hrista i da to onda delimo sa ljudima koji nas okružuju», objašnjava Barvik.

Poput njega, mnogi članovi organizacije Opus Dei se bave prosvećivanjem. Kada vikendom, ili tokom leta, deca ispune učionice Fondacije omladinskog vođstva, program obuhvata i opšteobrazovne predmete i vaspitanje.

Članovi ove organizacije, ili ljudi koje su ti članovi obučili, vode razgovore o karakteru, odnosno važnosti života ispunjenog vrlinama. Sve je to manje-više isto i ovde, u ovoj privatnoj, nezavisnoj, pripremnoj školi u okolini Vašingtona, u kojoj se ističe da njenu hrišćansku orijentaciju i duhovno formiranje čuva Opus Dei.

Organizacija ima 87 hiljada članova širom sveta. Oni su iz svih staleža i podeljeni su u tri kategorije. 10 odsto su katolički sveštenici, 20 odsto takozvani numeratori, koji ne pripadaju sveštenstvu ili monaštvu, ali žive u celibatu. Većina, 70 odsto – su takozvani supernumeratori, od kojih mnogi žive u braku i imaju decu. Svi članovi su predani integralnoj molitvi koja obuhvata sve vidove života. Kako je ova visoko religiozna organizacija Katoličke crkve postala toliko sporna?

Jedan razlog je pitanje mučenja. To je praksa samonanošenja bola da se ne bi zaboravile Hristove muke. Sve doskora, svaki Opus Dei numerator je trebalo da nosi oko butine specijalni lanac sa šiljcima sa unutrašnje strane najmanje dva sata dnevno.

Mučenje je u «Da Vinčijevom kodu» prikazano krajnje surovo. Majkl Barvik kaže da to jednostavno nije tačno i da se niko ne podstiče da da bude grub prema sebi ili nekom drugom.

«To je najbolje opisati kao neugodnost – različite nivoe neugodnosti koje neko može da pokuša da primeni da bi se sjedinio sa Hristovim primerom, koji je umro na veoma surov način – cela ideja trpljenja ima svrhu», kaže Barvik.

On ističe da je način na koji su Opus Dei i Katolička crkva prikazani u «Da Vinčijevom kodu», loša usluga za sve koji pročitaju knjigu ili vide film.

»To je praktično poništavanje istorije koja traje dve hiljade godina i njeno okretanje naglavačke i, na žalost, stvaranje utiska da je sve to istina. Rekao bih da je to najveća šteta od knjige. Knjiga jeste fikcija, ali je prihvataju kao činjenicu», kaže Barvik. Proklamovani zadatak organizacije je širenje poruke da su rad i svakodnevni život prilika za približavanje Bogu, služenje drugima i sveukupno poboljšanje zajednice.

XS
SM
MD
LG