Linkovi

Mijović i Ivanović osuđeni na po 10 meseci zatvora


Bivši službenik tajne policije Vasilije Mijović i aktivista Demokratske partije socijalista iz Golubovaca Ivan Ivanović osuđeni su danas na po 10 mjeseci zatvora za krivično djelo povrede slobode i opredjeljenja pri glasanju. Treći akter tajno snimljenog filma o kupovini glasova u Zeti, aktivista DPS-a Ranko Vučinić osuđen je na šest mjeseci zatvora.

Na početku ročišta pred sudijom Suzanom Mugošom Ivanović i Vučinić izjasnili su se da nisu krivi i optužili Mijovića i Buškovića da su sve unaprijed i smišljeno organizovali. Treći optuženi, Vasilije Mijović, nije prisustvovao suđenju.

I dok tužilac Veselin Vučković tvrdi da je nesumnjivio da su okrivljeni kao suizvržioci izvršili krivično djelo povreda opredjeljenja slobode pri glasanju, advokat optuženih Ivanovića i Vučinića, Smiljana Vuković smatra da to krivično djelo nije dokazano, odnosno da nije postojala sila, prijetnja ili drugi način da se utiče na opredjeljenje Buškovića.

Suđenje je napustio Mijovićev advokat Zoran Piperović pošto je odbijen njegov zahtjev da se suđenje odloži jer njegov klijent zbog bolesti nije mogao da prisustvuje ročištu.

A najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava pokazuje da će na predstojećem referendumu o državnom statusu Crne Gore glasati 87 odsto građana od kojih će 56,3 odsto podržati nezavisnost, dok će protiv glasati 43,7 odsto građana.

U pogledu nacionalne pripadnosti istraživanje je pokazalo da će više od 72 odsto Crnogoraca podržati samostalnost, protiv će biti oko 14 odsto, dok će za nezavisnost glasati šest odsto Srba, a protiv će se izjasniti preko 82 procenta.

Za nezavisnost će glasatii 80 odsto Bošnjaka/Muslimana, 95 odsto Albanaca, dok će 40 odsto ostalih nacionalnih grupa zaokružiti “da”, a 25 odsto “ne”.

XS
SM
MD
LG