Linkovi

Vakcina protiv Marburgovog virusa obećava


Američki i kanadski naučnici na najboljem su putu da nađu lijek protiv smrtonosnog Marburgovog virusa. Vakcina koju su stvorili prije nekoliko godina, pokazala se djelotvornom na majmunima.

Vakcina protiv Marburgovog virusa pronađena je uz napore da se stanovništvo SAD i Kanade zaštiti od potencijalnih napada biološkim oružjem. Visokovirulentni Marburgov virus, najsličniji virusu ebole, izaziva unutrašnje krvarenje, zaustavlja rad organa i izaziva smrt u najvećim mukama. Prošle godine u Angoli je od Marburgove bolesti umrlo 300 osoba – 90 odsto onih koji su se zarazili virusom.

Vakcina je u suštini nastala genetskim inžinjeringom – uklanjanjem gena iz beningnog virusa koji je zamjenjen proteinskim sadržajem Marburgovog virusa. Prošle godine vakcina se pokazala djelotvornom u prevenciji. Ove godine, kako je objavljeno u naučnom magazinu Lanset navedeno je da su izliječeni već inficirani majmuni.

Jedan od istraživača, Tomas Gajsbert, objašnjava da je osam majmuna inficiranbo visokom dozom Marburgovog virusa, a da je pet životinja potom primilo i vakcinu. Tri nevakcinisana majmuna uginula su za 12 dana, ali je petoro vakcinisanih preživjelo i ostalo zdravo.

"Dvije ili tri životinje su šestog dana dobile blažu groznicu, ali nisu gubile apetit i nema dokaza da su bile klinički bolesne”, kaže Tomas Gajsbert.

Rezultati istraživanja sugerišu da bi vakcinom mogli da se liječe članovi porodice i medicinsko osoblje koje eventualno dođe u kontakt sa zaraženom osobom. Sada se utvrđuje koliko je dugo nakon infekcije vakcina djelotvorna. Kod majmuna je vakcina djelovala kada je primljena nakon dva dana – ali Gajsberg kaže da to nije limit.

“U stvarnom svijetu kada epidemija izbije među ljudima, ljudi nikada nisu inficirani tako velikom dozom virusa. Stoga je moguće da će vakcina djelovati i ako se primi kasnije”, kaže Marberg.

Za sada nema lijeka za Marbergovu bolest, i ovo su dobre vijesti. Međutim – komercijalna upotreba vakcine protiv te bolesti ili ebole još je daleko.

XS
SM
MD
LG