Linkovi

Američki funkcioneri veruju da će irački lideri odgovorno upravljati zemljom


Drugog dana posete Iraku, američki državni sekretar i sekretar za odbranu sastali su se sa predstvnicima koalicionih trupa koje savetuju iračku armiju i policiju. Oni su tom prilikom još jednom podvukli američku predanost da pomognu tim snagama i novoj vladi u izgradnji mirnog, demokratskog društva.

Na kratkoj konferenciji za štampu u američkoj ambasadi, državni sekretar Kondoliza Rajs je rekla da su je novoimenovani premijer i drugi visoki fukncioneri uveravali da će formirati kompetentnu, multi-etničku vlade i da će pokušati da hitno preduzmu mere za rešavanje mnogih problema u zemlji.

”Irački lideri shvataju izazove koji su pred njima. Irački narod očekuje od svoje vlade da odgovori tim izazovima. Za to će očigledno biti potrebno neko vreme. Smatramo da su vladini predstavnici koncetrisani, inspirativni - i po meni - razumeju predstojeće zadatke. Naša poruka je da Sjedinjene Države žele da budu podrška u tom radu i da smo spremni da učinimo sve što možemo da pomognemo Iraku da se suoči sa predstojećim izazovima.“

Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je rekao da je prvi zadatak novih lidera da formiraju vladu, što moraju učiniti u roku od mesec. Takodje, dodao je Donald Ramsfeld, oni moraju da rade na formiranju novih iračkih bezbednosnih snaga.

”Mislim da će utisak koji gradjani Iraka da steknu o ovoj vladi biti isti koje smo sekretar Rajs i ja stekli na ovim sastancima. To su ozbiljni ljudi. Oni shvataju teškoće zadatka sa kojim su suočeni i nameravaju da odgovorno prionu na posao upravljanja ovom zemljom.“

U medjuvremenu, funkcioneri iračkog ministarstva unutrašnjih poslova objavili su da su naoružani napadači jutroas ubili sestru iračkog sunitskog potpredsednika Tarika Al Hašemija. Nasilje, čija su meta irački funkcioneri, pripadnici bezbednosnih snaga i njihovih porodica se nastavlja, kao i napadi na iračke civile i koalicione trupe. Američki funkcioneri su izrazili nadu da će očekivano formiranje prve iračke, demokratski izabrane vlade, koja će imati četvorogodišnji mandat, pomoći u borbi protiv pobunjenika, uveriti paravojne lidere da rasformiraju svoje jedinice i stimulisati preko potrebni ekonomski razvoj.

Medjutim, funkcioneri priznaju da će sve to biti teško. Juče je komandant američkih snaga u Iraku, general Džordž Kejsi, izjavio da želi da vidi veći napredak ka stabilnosti - pre no što bude voljan da preporuči povlačenje značajnije broja američkih vojnika. Medjutim, general Kejsi je dodao da je izbor premijera i drugih visokih funkcionera važan prvi korak i izrazio očekivanje da će biti u prilici da uskoro iznese takve preporuke predsedniku Bušu.

XS
SM
MD
LG