Linkovi

Podignuta optužnica za ratni zločin u Suvoj Reci


Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv osmorice pripadnika posebnih jedinica policije i državne bezbednosti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Suvoj Reci 1999. godine.

Reč je o optužnici za slučaj poznat kao masovna grobnica u Batajnici u koju je iz Suve Reke u maju 1999. godine prebačeno 48 ubijenih članova porodice Beriša i to je prva optužnica za zločine na Kosovu protiv policijskih čelnika pred domaćim pravosuđem.

Prvooptuženi je pomoćnik komandanta Žandarmerije Radoslav Mitrović, a portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić smatra da je činjenica da se radi o visoko pozicioniranim policajcima veoma važna i da s ovim postupkom počinje i otvaranje delikatnog slučaja Batajnica i suočavanje Srbije sa svojom prošlošću.

Marović veruje da će Mladić biti uhapšen

Suočavajje s prošlošću trebalo bi da dovede i do isporučivanja Haškom tribunalu generala Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izrazio je uverenje posle razgovora sa bugarskim predsednikom Georgi Prvanovom, da Vlada Srbije čini sve da pronađe i izruči Ratka Mladića, ali je i upozorio da za te napore sada postoji samo jedan dokaz - rezultat.

Vlasti u Beogradu uhapsile su kapetana bojnog broda u penziji Ratka Vučetića zbog sumnje da je umešan u skrivanje generala Mladića, a predsednik Saveta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da je došlo do izvesnih pomaka u potrazi i zatim naglasio da konačni cilj nisu jataci, već Ratko Mladić i na osnovu toga će Evropska komisija proceniti ima li napretaka u saradnji s Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG