Linkovi

Da li živimo u univerzumu ili u «multiverzumu»?


Jedno od trenutno najinteresantnijih i ujedno najviše zbunjujućih pitanja u modernoj fizici je da li je svemir u kojem postojimo jedini ili zapravo postoji bezbroj alternativnih svemira u višim dimenzijama, koje su nam nepoznate.

Ljudi su nekad smatrali da je zemlja centar svemira i da se sve okreće oko nje. Kasnije su astronomi dokazali da to nije slučaj i da se Zemlja okreće oko sunca, koje se samo jedna od mnoštva zvezda u našoj galaksiji – Mlečnom putu. Takodje se pokazalo da Mlečni put nije jedina galaksija već samo jedna od bezbroj galaksija u svemiru. Pa, ipak bar je svemir jedan jedini – ili možda nije? Fizičar sa Stenfordskog univerziteta u Kaliforniji, Andrej Lind, je tvorac takozvane inflacione, ili teorije o «multiverzumu», odnosno postojanju mnoštva svemira, od kojih svaki ima sopstvene zakone. Na nedavnom naučnom skupu u Njujorku, Lind je rekao kolegama koji odbacuju inflacionu kosmologiju da ga to podseća na njegovo detinjstvo u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, kada su Istok i Zapad tvrdili da poseduju jedinu pravu, istinsku ideologiju.

«U fizici takodje postoji ideologija. Želimo da pronadjemo jedno jedinstveno pravilo koje reguliše ceo univerzum, najbolje pravilo i jedino moguće pravilo - to je cilj fizike. Ali, taj cilj bi mogao da bude više demokratski, i da dozvoli postojanje ovog ili onog univerzuma. I sve dok ne dokažete da je to pogrešno, dok ne dokažete da je apsolutno neophodno da ceo univerzum sledi samo jedno pravilo - teorija o «multiverzumu» će biti u životu.»

«Mi ne želimo da budemo sami. Bilo bi lepo da naš svemir ne bude jedini. I da postoje drugi univerzumi, bolji od našeg. Svaki put kada otvorimo prozor u svemir verovatno ćemo se iznenaditi. Ali, ipak tvrdnja o drugim univerzumima mogla bi da bude samo ekstreman vid naučne fantastike.»

Ipak, mnoge stvari koje su jednog dana smatrane za naučnu fantastiku, već sledećeg dana postajale su naučna činjenica.

XS
SM
MD
LG