Linkovi

Lek Raloksifen može da se upotrebi i za prevenciju raka dojke


Istraživači su obelodanili važna saznanja koja bi mogla da spasu život ženama kod kojih postoji povećan rizik od dobijanja raka dojke.

Preliminarni rezultati studije rađene pod pokroviteljstvom američkog Nacionalnog instituta za rak, pokazuju da lek Raloksifen, poznat i kao Evista, koji se koristi za prevenciju osteoporoze, može da se upotrebi i za prevenciju raka dojke. Istraživači su ustanovili da Raloksifen deluje isto kao Tamoksifen, lek koji uzimaju mnoge žene kod kojih je ustanovljen visok nivo rizika od raka dojke. Na Institutu za rak «Dejna Farber» u Njujorku, lekark Džudi Garber kaže daje to veliki napredak u medicini.

«Studija je značajna, jer nudi ženama bolje opcije. Sada sigurniji lek služi i za prevenciju raka dojke.»

Istraživači su zapazili da je među ženama koje su uzimale Raloksifen za jačanje kostiju, bilo manje slučajeva raka dojke. Zato su oni uporedili dejstvo Raloksifena i Tamoksifena.

Specijalista za rak dojke Meri Deli kaže da Raloksifen deluje tako što u grudima blokira estrogen koji inače podstiče rast kancera.

Onkolog Norman Volmark kaže da neke žene nerado uzimaju Tamoksifen.

«Žene nisu oduševljene Tamoksifenom, zbog retkih, ali ozbiljnih propratnih efekata», kaže Volmark.

Propratnih efekata kao što su povećan rizik od raka bešike i opasni krvni ugrušci. U studiji je učestvovalo skoro 20 hiljada žena u post menopauzi sa povećanim rizikom od raka dojke….žena koje su često imale biopsiju ili, kao Suzan Blančard, bliske rodjake sa rakom dojke.

«Mislim da smo svi oduševljeni što smo dobili nešto što možemo da koristimo da suzbijemo », kaže Suzan Blančard. Doktor Volmark je podržava.

«Verujemo da će se broj slučajeva raka dojke kod žena sa povećanim rizikom smanjiti i da će na kraju životi biti spaseni.»

Zahvaljujući bezbednijim sada dostupnim lekovima, istraživači predvidjaju da će mnogo više žena koje su u opasnosti od raka dojke, probati ovaj novi lek.

XS
SM
MD
LG