Linkovi

Nikolas Berns: Iran će se suočiti sa posledicama zbog programa obogaćivanja uranijuma


Nikolas Berns: Iran će se suočiti sa posledicama zbog programa obogaćivanja uranijuma

Američki državni podsekretar za politička pitanja, Nikolas Berns, izjavio je za persijski servis Glasa Amerike da će se Iran suočiti sa posledicama zbog svog odbijanja da obustavi program obogaćivanja uranijuma. Berns je upozorio da Iran postaje sve izolovaniji zbog svojih nuklearnih aktivnosti, i da mu prete sankcije ne samo SAD već i drugih zemalja. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad juče je odbacio upozorenje američkog državnog sekretara Kondolize Rajs da bi Iran mogaoda bude suočen sa snažnom akcijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog svog nuklearnog programa.

Najmanje osam Iračana izgubilo je život u novom talasu pobunjeničkih napada

Najmanje osam Iračana izgubilo je život u novom talasu pobunjeničkih napada. Barem četvoro civila je poginulo a 20 je ranjeno kada je eksplodirao automobil-bomba pored jednog restorana u istočnom delu Bagdada. Za to vreme, u bombaškom napadu u četvrti Dora na jugu grada poginula su trojica iračkih vojnika a još trojica su ranjena, dok su pobunjenici u Basri ubili direktora saobraćajne policije. Na političkom planu, irački zakonodavci pripremaju se za sednicu parlamenta zakazanuza ponedeljak. Članovi glavnog iračkog političkog bloka - šiitskog saveza – u petak su se dogovorili o formiranju komisije koja će izabrati kandidate za nekoliko funkcija u vladi, uključujući i mesto premijera.

Mubarak želeo da upozori na pretnje iračkom jedinstvu i suverenitetu

Egipatski predsednik Hosni Mubarak pokušao je da ublaži gnev koji je izvao njegov nedavni komentar da su šiitski muslimani lojalniji Iranu nego svojim rodnim zemljama, rekavši da je pri tome mislio samo na – religiju. U intervjuu objavljenom u subotnjem izdanju lista «Akbar al-Joum», Mubarak je istakao da je samo želeo da upozori na pretnje iračkom jedinstvu i suverenitetu. Prošle nedelje, Mubarak je izjavio za televiziju al-Arabija da je gradjanski rat u Iraku već počo izmedju Šiita, Sunita, Kurda i stranih boraca iz Azije. Egipatski predsednik takodje je rekao da Iran vrši značajan uticaj na većinsko, šiitsko stanovništvo Iraka.

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_aghanistan_violence_15apr06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>41 talibanski pobunjenik i 6 avganistanskih policajaca poginuli u okršaju na jugu zemlje

Prema saopštenju avganistanskih vlasti, 41 talibanski pobunjenik i šest avganistanskih policajaca poginuli su u žestokom okršaju na jugu zemlje. Guverner Kandahara, Asadulah Halid izjavio je novinarima da je bitka u toj provinciji trajala čitav jučerašnji dan, i da je reč o jednom od najtežih sukoba poslednjih meseci. Guvener Halid dodao je da je u borbi ranjeno devet policajaca i veliki broj pobunjenih Talibana, a da su avganistanski vojnici izvršili napad na pobunjnike nakon što su dobili obaveštajne podatke da Talibani spremaju napad na Kandahar. Portparol američke vojske, poručnik Majk Kodi izjavio je da su avganistanske snage imale podršku američkih vojnih helikoptera.

Srbija, Rumunija i Bugarska i dalje se bore sa poplavama

U Srbiji je vanredno stanje odbrane od poplava proglašeno u 10 opština a protekle noći najteže je bilo u Smederevu i Golupcu. Vodostaji Dunava, Tise, Save i Tamiša i dalje su u porastu, a padavine su u protekla dva dana uzrokovale su porast na većini vodotokova. U susednoj Rumuniji, vodostaj Dunava je dostigao nivo koji nije zabeležen od 1895.godine, što je primoralo vlasti da izvrše kontrolisano poplavljivane kako bi sprečili vodu da preplavi rumunska sela. Preusmerena voda umesto toga je poplavila obližnja polja. Vlasti u Bugarskoj takodje sprovode mere odbrane od poplava.

Hodorkovskog zatvorenik isekao oštrim predmetom po licu dok je spavao

Advokat ruskog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, koji izdržava zatvorsku kaznu u Sibiru, saopštio je da je Hodorskovski odveden je u bolnicu nakon što ga je, u noći izmedju četvrtka i petka, jedan zatvorenik isekao oštrim predmetom po licu dok je spavao. Prema rečima Jurija Šmita, osnivač naftne kompanije Jukos je primljen u bolnicu gde mu je rana zašivena. Kako prenosi agencija Interfaks, portparol federalne zatvorske službe izjavio je da je Hodorkovski zadobio samo itne ogrebotine u svadji sa jednim mladim zatvorenikom. Hodorkovski od oktobra izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu po presudi za izbegavanje plaćanja poreza i proneveru novca.

Britanski istraživač Karl Bušbi ima deset dana da uloži žalbu

Britanski istraživač Karl Bušbi ima deset dana da uloži žalbu na presudu ruskog suda koja bi mogla da osujeti njegov pokušaj da pešačeći obidje zemaljsku kuglu. Sudija u regionu Čukotka na Dalekom Istoku presudio je da su Bušbi i njegov američki pratilac – Dimitri Kifer, ušli na rusku teritoriju a da nisu prošli kroz granični prelaz, i naredio njegovu deportaciju. Sud bi mogao da izrekne Bušbiju i Kiferu petogodišnju zabranu ulaska u Rusiju. Dvojica avantursta trenutno se nalaze u seocetu Laurencija, gde razmatraju svoje naredne korake. Oni su uhapšeni 1. aprila, nakon što su pešice ušli u Rusiju iz Aljaske, preko smrznutog Beringovog moreuza. Njegov pokušaj da peške obidje svet započeo je 1998. godine na krajnjem jugu Južne Amerike.

XS
SM
MD
LG