Linkovi

Sve verovatnije da će Romano Prodi postati premijer Italije


Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova danas je znatno smanjilo broj spornih glasačkih listića sa nedavnih parlamentarnih izbora.

Aktuelni premijer Silvio Berluskoni je do sada odbijao da prizna poraz na parlamentarnim izborima tvrdeći da su izbori bili obeleženi neregularnostima. Berluskoni je zatražio od izbornih vlasti da provere više od milion glasačkih listića. Medjutim, prema italijanskom zakonu samo osporeni glasački listići koji nisu poništeni mogu da budu proveravani. Ministarstvo unutrašnjih poslova je prvobitno saopštilo da broj takvih listića iznosi preko 43 hiljade za donji dom i nešto manje od 40 hiljada za Senat. Medjutim, ti brojevi su danas znatno smanjeni. Prema današnjem saopštenju ministarstva, broj spornih glasačkih listića za donji dom je samo dve hiljade 131, a za senat samo 135. Ministarstvo je objasnilo da je u pitanju materijalna greška pošto su sporni listići bili prebrojani zajedno sa poništenim listićima. Posledica tog saopštenja je da će pobeda leve koalicije Romana Prodija najverovatnije biti potvrdjena.

Uprkos četvorodnevnoj političkoj neizvesnosti, Prodiju su na pobedi već čestitali francuski predsednik Žak Širak, nemački kancelar, Angela Merkel, i britanski premijer, Toni Bler. Čak i pre saopštenja ministarstva unutrašnjih poslova, Prodi je izjavio da ponovno prebrojavanje spornih glasačkih listića potvrdjuje njegovu pobedu. Uprkos tome, Berluskoni još nije priznao poraz. On je ranije ove nedelje predložio da, imajući u vidu malu razliku u glasovima, Italija formira takozvanu veliku koaliciju po ugledu na Nemačku. Koordinator Berluskonijeve partije «Forza Italia», Sandro Bondi danas je izneo sličnu sugestiju.

«Bondi je rekao da je Italija podeljena i da nijedna koalicija neće biti u stanju da upravlja zemljom. «Ako želimo da stavimo interese Italije na prvo mesto,» rekao je Bondi , «a na interese političkih stranaka, moramo da nadjemo način da otvorimo dijalog.» Do preuzimanje položaja premijera od strane Romana Prodija moglo bi ipak da prodje još nekoliko nedelja. Mandat za sastavljanje vlade može da poveri jedino predsednik Italije. Medjutim, mandat samog predsednika, Karla Acelja Ćampija, ističe sredinom maja, a on je nagovestio da će odluku o novom premijeru prepustiti svom nasledniku. Stoga bi novi predsednik trebalo da bude izabran pre nego što Romano Prodi bude mogao da preuzme položaj premijera.

XS
SM
MD
LG