Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Izgleda da se proširuje krug penzionisanih generala koji se zalažu za ostavku američkog sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda. Kako piše današnji Vašington post citirajući izjave šestorice penzionisanih generala, taj nesvakidašnji apel mogao bi da preraste u ozbiljan izazov Ramsfeldovom voćstvu u Pentagonu. Opšte mišljenje šestorice glasi da se borba protiv globalnog terorizma mora nastaviti ali da sekretar Ramsfeld nije prava osoba za taj posao zbog propusta koje je napravio u ratu u Iraku. Dok Bela kuća odbacuje te kritike, nema indikacija da će Donald Ramsfeld poslušati savet šestorice generala.

A današnji Vašington tajms piše da nekoliko zvaničnika američke savezne Imigracione službe i policije upozorava da bi usvajanje zakona o privremenom radu u SAD -- o kojem se vodi velika debata kako u Kongresu tako i na ulicama američkih gradova -- podstaklo novi talas ilegalnih doseljenika čiji broj u Americi već premašuje 11 miliona. Novi ”ileaglci“ bi i dalje nudili svoje usluge za mnogo niže nadnice od onih koje bi imali privremeni radnici, smatraju ti zvaničnici...

List Filadelfija inkvajerer piše da su za izostanak sa posla, zbog učešća na demostracijama u prilog prava ilegalnih imigranata, neki demonstranti platili vosoku cenu. U Hjustornu je otpušteno šestoro ljudi, u Detoritu je posao izgubio 21 radnik, a nekoliko djaka u Tampi je suspendovano zbog izostanka sa nastave. Takvih slučajeva ima i u drugim gradovima širom Amerike gde su održavani protesti, ukazuje list.

Bostonski Kriščen sajens monitor piše da će pastor Džon Bjurens na uskršnjoj službi Unitarističke crkve vernicima pročitati pasus iz nesvakidašnjeg štiva -- jevandjelja po Judi. Gnostički spisi naslovljeni ”Jevandjelje po Judi“ -- čija autentičnost je nedavno potvrdjena -- izazvali su veliku polemiku medju hrišćanima pošto je u njima Juda prikazan u pozitivnom svetlu. Za razliku od tradicionalnih hrišćanskih denominacija koje taj tekst smatraju heretičkim, progresivni hrišćani su ga prigrilili kao simbol koji će osavremeniti misiju hrišćanstva.

XS
SM
MD
LG