Linkovi

Veće: Suziti optužbe protiv Stanišića i Simatovića za Srebrenicu


Sudsko veće Haškog tribunala naložilo je Tužilaštvu da optužbe protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija za zločine u Srebrenici suzi na ubistvo muslimanskih zarobljenika u Trnovu u leto 1995.

Bivši šef SDB Srbije Stanišić i njegov nekadašnji pomoćnik Simatović optuženi su za progone, ubistva i prisilno premeštanje nesrba u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Tužilaštvo je nedavno proširilo optužnicu protiv njih, okrivljujući ih i za streljanje šest muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice koje su 16. ili 17. jula u Trnovu počinili pripadnici paravojne jedinice Škorpioni, koji su, prema tužiocima, bili formacija SDB Srbije. Na osnovu toga, Tužilaštvo je u proširenoj optužnici Stanišića i Simatovića okrivilo i za progone i proterivanje Muslimana iz Srebrenice, odnosno i za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu ubijanja 7.000 muslimanskih muškaraca i prisilno premeštanje desetina hiljada žena i dece.

Usvajajući primedbu odbrane da su tužioci optužnicu proširili van granica koje su im dozvolile sudije, veće predsedavajućeg Patrika Robinsona naložilo je Tužilaštvo da optužbe vezane za Srebrenicu svede samo na streljanje u Trnovu. Da li će se Tužilaštvo na ovu odluku sudskog veća žaliti danas u Hagu nije bilo moguće doznati, zato što je katolički Veliki petak neradan dan.


XS
SM
MD
LG