Linkovi

Karl Rov: Verujem u principe Republikanske stranke


Karl Rov je čovek za koga mnogi politički analitičari kažu da je najzasluženiji za to što Republikanska stranka sada kontroliše Belu kuću, Kongres i većinu glavnih gradova američkih saveznih država.

Predsednik Buš smatra Rova arhitektom svog reizbora 2004. godine, čime je njihov politički i lični odnos, započet pre 32 godine, doživeo vrhunac. Rov je pomogao Bušu da postane prvi republikanski guverner u Teksasu, u poslednjih sto godina, koristeći savremenu tehnologiju u vodjenju kampanje, uključujući elektronske biračke liste, masovno slanje pisama, koriščenje telefonski prikupljene podatke za stvaranje analiza o jačini i slabostima kandidata, od okruga do okruga. Aktivno se baveći istorijatom američkog predsedništva, Rov je uporedio taj republikanski uspon sa izborom Viliama MakKinlija 1896. godine, što je omogučilo dominaciju republikanske stranke u naredne tri decenije.

“Da li bih želeo da Republikanska stranka bude dominantna koliko god joj to tok istorijskih dogadjaja omogućava? Svakako da bih. Verujem u principe Republikanske stranke.”

Rov je rekao da ti principi čine Republikance različitim od Demokrata.

“Mi smo stranka ideja, a ideje imaju svoje posledice. Filozofija stranke mora da bude u centru naših političkih debata jer su one odlučujući faktor na izborima.”

Privrženost Rova republikanskoj filozofiji donela mu je reputaciju političkog manipulatora. 1970 godine upotrebio je memorandum Demokratske stranke da bi pozvao stotine beskučnika na jedan prijem Demokratske stranke, za šta kaže da je bila mladalačka šala, zbog koje mu je sada žao. U skorašnje vreme Rov je bio predmet istrage u vezi sa objavljivanjem identiteta jedne agentkinje Centralne obaveštajne agencije, čiji suprug je kritikovao Bušovo opravdanje za ulazak u rat sa Irakom. Medjutim, on nije dozvolio da to poremeti njegove pripreme za ovogodišnje kongresne izbore i optužio je Demokrate da neosnovano koriste optužbe o kontroverznom pitanju prisluškivanja telefonskih razgovora u Americi. Rov je pomogao da na poslednjim predsedničkim izborima demokratski predsednički kandidat Džon Keri bude poražen. Keri je rekao za televizijsku mrežu ABC da su aktivnosti Rova dokaz da je Bela kuća više zainteresovana za stvaranje podela nego za stvarno rukovodstvo.

“Rov samo izaziva podele u Americi, a zatim ih koristi. Sada pokušava da proturi tvrdnju da Demokrate ne žele da na odgovarajući način prisluškuju telefonske razgovore da bi zaštitili zemlju, što nije tačno. To je laž.”

Sam Rov kaže kako svoje političke protivnike smatra sugradjanima, a ne neprijateljima. Ali Republikanci, kaže on, imaju obavezu da podsete birače na suštinske razlike izmedju dve američke političke stranke. U poslednjih 20 godina znatno je pomogao u formulisanju republikanske vizije pa se očekuje da će imati uticajnu ulogu u izboru republikanskog kandidata za predsedničke izbore 2008. godine.

XS
SM
MD
LG