Linkovi

Članovi Kongresa nisu uspeli da usvoje zakon o imigracionoj reformi


Članovi Kongresa nisu uspeli da usvoje zakon o imigracionoj reformi pre odlaska na dvonedeljni uskršnji odmor ovog vikenda. Zakonodavci će verovatno biti izloženi pojačanom pritisku administracije i imigracionih aktivista da to učine što pre.

Predsednik Buš je u svom jučerašnjem redovnom radio obraćanju naciji optužio demokrate da koriste proceduralne taktike kak bi usporili napredak na usvajanju sveobuhvatne imigracione reforme. Imigracioni aktivisti, sa svoje strane, planiraju da organizuju dodatne proteste tokom uskršnjeg odmora Kongresa. Velika grupa senatora je u sredu objavila da je postigla kompromis u tom pogledu, ali je u petak saopšteno da je zakonski predlog blokiran. Predsedavajući senatskog odbora za pravosudje, Arlin Spekter, predvidja da će se senatori vratiti sa odmora spremni da se ponovo pozabave ovim pitanjem i da dovrše posao oko imigracione reforme.

«Mislim da će se strasti utišati tokom ove dve nedelje i da će, takodje, mnogi ljudi izraziti nezadovoljstvo time što Senat nije usvojio zakonski predlog, kao i nezadovoljstvo zakonskim predlogom koji je ranije usvojen u Predstavničkom domu.»

Verzija zakonskog predloga usvojena u Predstavničkom domu krajem prošle godine je mnogo restriktivnija od nacrta zakonskog predloga koji je razmatran u Senatu. Verzija Predstavničkog doma bavi se samo jačanjem pogranične bezbednosti i izricanjem kazni za prekršaje, dok verzija koja se razmatra u Senatu sadrži mogućnost da ilegalni imigranti postepeno legalizuju svoj status. Lideri Predstavničkog doma izrazili su spremnost da rade na kompromisu, ali se mnogi članovi tog dela i dalje protive bilo čemu što bi moglo da bude shvaćeno kao nagrada onima koji su ilegalno ušli u zemlju. Medju onima koji zastupaju takvo gledište je i republikanac Piter King, iz države Njujork.

«Znam da senatori ne žele da se njihov zakonski predlog smatra amnestijom. Ipak, vreme je da budemo otvoreni sa američkim narodom i bez obzira kako ga nazivate, to je u krajnjoj liniji ipak amnestija.»

Predsednik Buš je takodje odbacio sugestiju da je njegov predlog za uvodjenje statusa gostujućih radnika amnestija za ilegalne imigrante. On tvrdi da bi se tom merom ublažio pritisak na američke granice i da se ne bi otvorio put za automatsko sticanje državljanstva.

XS
SM
MD
LG