Linkovi

Irački lideri osudili izjavu Hosnija Mubaraka da je Irak na pragu gradjanskog rata


Irački lideri su osudili izjavu egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka da je Irak na pragu gradjanskog rata. Predsednik Džalal Talabani i premijer Ibrahim al-Džafari su takodje odbacili tvrdnju egipatskog predsednika da su irački šiiti lojalniji Iranu nego Bagdadu. Inače, lideri šiitskog bloka u iračkom parlamentu vode razgovore o tome da li bi premijer Ibrahim al-Džafari trebalo da zadrži svoj položaj u novoj vladi. Ujedinjeni irački savez, šiitska stranka sa najviše mesta u paramentu je danas formirala komitet koji će pregovarati o tom pitanju sa predstavnicima sunitskih i kurdskih stranaka, koje se protive kandidaturi al-Džafarija. Istovremeno, nasilje u Iraku je nastavljeno i danas, na treću godišnjicu pada režima Sadama Huseina. Američki vojnici su ubili osam pobunjenika u napadu na jednu radionicu za pravljenje bombi, u okolini Bagdada, dok je dvoje Iračana ubijeno u eksploziji bombe pokraj puta u iračkoj prestonici.

Izraelski vojnici ubili jednog od vodećih članova vojnog ogranka Fatah

Izraelski vojnici su ubili jednog od vodećih članova vojnog ogranka palestinskog pokreta Fatah, osumnjičenog za terorističke aktivnosti. On je bio opkoljen u jednoj zgradi u Vitlejemu, na Zapadnoj obali, a očevici kažu da je bio ubijen dok je izlazio u nameri da se preda. Ranije danas palestinski premijer, Ismail Hanije, sazvao je hitnu sednicu vlade na kojoj su razmotreni vazdušni i artiljerijski napadi Izraela na Pojas Gaze u kojima je od petka ubijeno 15 Palesinaca. Izraelska vlada tvrdi da je cilj tih napada bio da spreči palestinske ekstremiste da ispaljuju rakete na južni Izrael.
Inače, vršilac dužnosti izraelskog premijera, Ehud Olmert, danas je izjavio da će njegova vlada bojkotovatii sve strane izaslanike koji se budu sastali sa članovima palestinske vlade pod vodjstvom radikalne grupe Hamas.

Iran optužio Sjedinjene Države za vodjenje psihološkog rata

Iran je optužio Sjedinjene Države za vodjenje psihološkog rata povodom medijskih izveštaja da Bušova administracija razmatra opcije za vojnu akciju kako bi naterala Teheran da odustane od svog nuklearnog programa. Portparol iranskog ministarstva inostranih poslova, Hamid Reza Asefi, izjavio je danas da su američki planovi rezultat gneva i nemoći. Dnevnik «Vašington Post» u današnjem izveštaju navodi izjave sadašnjih i bivših američkih zvaničnika prema kojima je razmatrane vojnih opcija deo takozvane prisilne diplomatije kako bi se Iran naveo da obustavi svoj nuklearni program. U članku se takodje navodi da vojni napad Sjedinjenih Država na Iran nije verovatan u bližoj budućnosti. Istovremeno, časopis «Njujorker» navodi izjave anonimnih zvaničnika da je Bušova administracija pojačala tajne aktivnosti unutar Irana kao i planiranje za moguće vazdušne udare na tu zemlju. Američki zvaničnici su izjavili da SAD rade na diplomatskom rešenju konflikta oko iranskog nuklearnog programa mada ostale opcije nisu isključene.


XS
SM
MD
LG