Linkovi

Danijel Server: Ideja o nekoj velikoj međunarodnoj konferenciji o Kosovu se ne razmatra


I Beograd i Priština su izrazili neslaganje i nezadovoljstvo trećom rundom razgovora o decentralizaciji. O čemu je zapravo reč i kako prevazići te probleme zapitali smo direktora Balkanske incijative u Institutu za mir, Danijela Servera. Razgovor je vodio kolega Branko Mikašinović.

Server: Problemi se odnose na rešenje pitanja srpskih opština, njihovih granica i odnosa sa Beogradom u kontekstu decentralizacije pokrajine. U središtu pažnje su i pitanje odvojene vlasti u srpskim enklavama i na teritorijama naseljenim Albancima i želja da srpski i albanski delovi budu pod istom administrativnom strukturom. Priština traži da vlast bude pod istom strukturom, jedinstvena za celu pokrajinu, što u načelu podržava i međunarodna zajednica, dok Beograd želi zasebnu srpsku vlast u svojim opštinama. To mi zvuči, manje više, kao podela pokrajine.

Glas Amerike: Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković rekao je u razgovoru sa Kontakt grupom da će Beograd dati najveći stepen autonomije Kosovu, ali se protivi stvaranju nove države na teritoriji Srbije?

Server: Ne razumem šta to znači kada se kaže da Kosovo ne bi trebalo da bude država. Prema rezoluciji UN 1244 predviđa se da Kosovo bude država, koja će imati svoju vladu, premijera, ministre pravde i unutrašnjih poslova, bez obzira na konačni status. Tom pokrajinom više ne može da se vlada direktno iz Beograda, kao što je to bilo u vreme Miloševića. Ta država će, barem što se tiče Albanaca, biti nezavisna, pošto kosovski Albanci neće dozvoliti da Beograd vlada pokrajinom. Prema tome, ključni problem je pitanje suvereniteta Kosova, odnosno koja teritorija će biti suverena, da li će to biti teritorije kojima će se upravljati i iz Beograda ili isključivo iz Prištine, uprkos činjenici da bi to bile decentralizovane srpske opštine. To je pitanje o kojem se raspravljalo na pregovorima u Beču.

Glas Amerike: Da li bi međunarodna zajednica mogla odlučnije da traži da se razgovori vode sa više kompromisa obe strane, pa i da namente rešenja za neka sporna pitanja na putu ka budućem statusu Kosova?

Server: Međunarodna zajednica je već u izvesnom smislu nametnula neka ograničenja u pogledu mogućih rešenja. Na primer, isključila je mogućnost podele pokrajine. Međutim, na terenu već postoji praktična podela, i ako međunarodna zajednica želi da ostane dosledna svojim stavovima, trebalo da se potrudi i spreči takav trend, zbog čega bi morala da nametne neka rešenja. Svetska zajednica će nametnuti ono što smatra da bi obe strane mogle da prihvate. Elementi nametanja će biti pomešani sa kompromisnim rešenjima koja budu prihvatljiva i Srbima i Albancima, jer lideri Srba i kosovskih Albanca ne bi mogli da prhvate neka rešenja, a da za njih ne plate veliku političku cenu.

Glas Amerike: Grčka je zatražila od Kontakt grupe da u proces razmatranja budućeg statusa Kosova budu uključene i balkanske zemlje. Šta mislite o tome?

Server: Regionalne zemlje su svakako zainteresovane za uspešno rešenje tog pitanja i suguran sam da ih Kontakt grupa o tome konsultuje. Ideja o nekoj velikoj međunarodnoj konferenciji o Kosovu se ne razmatra, mada bi možda mogla da se održi u budućnosti, ali za sada ne. Komšijske zemlje, posebno Makedonija, Albanija i Grčka, treba da iznesu svoje stavove prema Kontakt grupi, koja će ih, svakako, uzeti u obzir.

XS
SM
MD
LG