Linkovi

„Niko nema pravo na zamor od proširenja Evropske unije“


U Zagrebu se održava trodnevni Kran Montana forum u čijem radu učestvuje preko 400 političkih funkcionera i biznismena iz 35 zemalja uključujući zemlje regiona.

„Niko nema pravo na zamor od proširenja Evropske unije“ osnovna je poruka koja dominira u izlaganjima većine govornika na ovom skupu. Austrijski kancelar i sadašnji predsjedavajući Evropske unije Volfgang Šisel je podsjetio da je Solunskom deklaracijom odlučeno da se i Zapadnom Balkanu pruži prilika za uključivanje u evropske integracije, pri čemu je napomenuo kako, iako Hrvatsku lično vidi kao prvog trkača u regionu, nitko u tom procesu ne treba očekivati prečice.

Izraze podrške pružio je i koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek koji je između ostalog naglasio kako su za razliku od Turske zemlje zapadnog Balkana oduvijek bile Evropa. Prema mišljenju hrvatskog premijera Ive Sanadera napredak u regionu je danas više nego očigledan jer zemlje regiona više ne brine strah od prošlosti već sigurnost i egzistencija u evropskoj budućnosti.

Istovremeno, crnogorski premijer Milo Đukanović iznio je očekivanje da će predstojeći referendum rezultirati crnogorskom samostalnošću ali ne na uštrb dobrih odnosa Beograda i Podgorice, dok je premijer Bosne i Hercegovine Adnan Terzić uputio poruku Srbiji da odnose sa njegovom zemljom ne gradi kroz Banja Luku već preko Sarajeva.

XS
SM
MD
LG