Linkovi

Džordž Buš: Irački političari shvataju potrebu da se hitno formira vlada nacionalnog jedinstva


Američki predsednik smatra da Irak ostvaruje progres: u toku su nastojanja na formiranju nove vlade nacionalnog jedinstva, dok se sektaškom nasilju polako staje na kraj.

Dod podrška američke javnosti ratu u Iraku opada, predsednik Buš nastavlja kampanju koja ima za cilj da uveri Amerikance da je njegova strategrija u Iraku ipak uspešna. U govoru održanom na jednom koledžu u Severnoj Karolini, predsednik je izneo tvrdnju da njegov pristup borbi protiv terorizma i ratu u Iraku donosi rezlutate.

“Pritisni neprijatelja, nadji ga, izvedi ga pred lice pravde. Ne odustaj! Shvati da sa tim ljudima nema pregovora. S tim ljudima nema razumnog dogovora. Moraš ih goniti i izvesti pred lice pravde. -- Sve to i radimo.”

Ankete javnog menjenja pokazuju da većina Amerikanaca sada veruje da Irak upada u gradjanski rat; isto tako većina Ameriknaca osporava razboritost odluke o invaziji na Irak. Najnovija anketa koju je sproveo časopis ”Tajms“ pokazuje da Džordž Buš uživa podršku svega 37% gradjana, što je najniži rejting koji je Tajms do sada zabeležio u svojim anketama. Predsednik Buš smatra da irački narod pažljivo prati debatu o ratu koja se vodi u Americi u želji da sazna da li SAD imaju volju za nastavak borbe. Po mišljenju predsednik Buša, teroristi u Iraku smišljeno napadaju civile kako bi stvorili užasavajuće prizore za koje su sigurni da će biti prikazani na američkoj televiziji.

“Shvatili su da ne mogu da nas poraze na bojnom polju. Oni ne mogu da poraze oružane snage SAD, ali mogu da utiču na našu savest. Meni je to jasno.”

Predsednik Buš je izjavio da neprijatelj zna da će pobediti samo ukoliko Amerikanci izgube živce i strpljenje.

“Ne mogu da utiču na moju rešenost. Ničim me ne mogu omesti. Sve dok budem znao da radim ispravnu stvar i da možemo da pobedimo, držaću tamo našu decu jer su neophodni za bezbednost SAD. Da ne mislim da možemo da pobedimo, povukao bih ih, i to morate da znate. Majkama i očevima naših vojnika ne bih mogao da pogledam u oči da nisam uveren da je pobeda neophodna i će biti ostvarena.”

Džordž Buš je naglasio da irački političari shvataju potrebu da se hitno formira vlada nacionalnog jedinstva kako bi se prevazišle etničke i verske podele koje je bivši diktator Sadam Husein vešto koristio. Prema rečima predsednika Buša, pobeda u Iraku će biti postignuta kada se uspostavi održiva demokratija, kada Irak bude sam mogao da se brani, kada postane saveznik u borbi protiv terorizma i uskrati pribežište teroristima.

XS
SM
MD
LG