Linkovi

Svetska organizacija brine zbog širenja ptičijeg gripa u Africi


Prvi čovjek UN zadužen za globalni odgovor na ptičiji grip, Dejvid Nabaro, saopštio je da je novac prikupljen na donatorskoj konferenciji u Pekingu, već počeo da pristiže u zemlje u kojima je registrovan patogeni virus H5N1.

Donatori su na januarskom skupu u Pekingu obećali 1.9 milijardi dolara.

"Najveći dio novca trošimo u Indoneziji, Vijetnamu, Kambodži i državama centralne i istočne Evrope, Turskoj, Nigeriji i u centralnoj Aziji", rekao je Nabaro na kraju posjete Kini.

Novac se kako je rekao, troši na prevenciju bolesti od koje je od 2003. godine umrlo 107 osoba. Nabaro je novinarima rekao i da zvaničnike UN posebno brine situacija u Africi gdje su prijeko potrebna dodatna sredstva za borbu protiv zaraze.

H5N1 se proteklih dana vrlo brzo počeo širiti Afrikom, a slaba zdravstvena infrastruktura i sezonska migracija ptica samo predstavljaju otežavajuće faktore.

Burkina Faso je peta afrička država u kojoj je registrovan H5N1.

I američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Majkl Čertof razgovarao je o prijetnji ptičijeg gripa sa zvaničnicima u Aziji.

Čertof je novinarima u Pekingu rekao da u komunikaciji sa azijskim liderima naglašava neophodnost koordiniranog djelovanja u slučaju da virus počne da se prenosi i među ljudima.

XS
SM
MD
LG