Linkovi

Milinkevič poziva Zapad da pomogne beloruskoj opoziciji


Aleksandar Milinkevič, koji je predvodio proteste u Belorusiji zbog izborne kradje, izjavio je da bi Zapad mogao da pomogne demokratskim snagama u borbi za slobodu u njegovoj zemlji.

Aleksandar Milinkevič osvojio je samo 6 odsto glasova na prošlomesečnim predsedničkim izborima, ali se njegova slava proširila daleko od granica Belorusije. Taj političar posetio je Beč i razgovarao sa novinarima na poziv austrijske Hrišćansko-demokratske partije na čijem čelu je austrijski premijer Volfgang Šisel. Milinkevič je izjavio da bi bez podrške Rusije, vlada predsednika Aleksandra Lukašenka mogla da padne, ali i da bi Zapad takodje mogao da odigra ulogu u pomaganju demokratiji.

Milinkevič je rekao da je režim u Minsku jak zato što ne dozvoljava slobodne informacije i ima monopol nad medijima, naglasivši da je štampa pod kontrolom vlade i da samo nekoliko radio stanica, kao što je Radio Slobodna Evropa, može da se čuje spolja.

On je dodao da beloruska državna televizija nudi anti-američku propagandu i hvalospeve predsednikovih poseta fabrikama traktora. Milinkevič je istakao da mnogo mladih ljudi i studenata sada ispašta zbog toga što su učestvovali u demonstracijama protiv vlade.

On je rekao da želi da Evropska Unija pomogne time što će dati vize i stipendije kako bi takvi studenti mogli da nastave školovanje u inostranstvu. Tokom izborne noći Milinkevič je govorio hiljadama pristalica u Minsku koje su se suprotstavile specijalnim policijskim jedinicama u znak protesta zbog, kako su rekli, manipulacija na predsedničkim izborima.

On je bio na glavnom gradskom trgu pre nego što je policija došla i pohapsila stotine ljudi. Prema zvaničnim rezultatima predsednik Aleksandar Lukašenko je osvojio 83 odsto glasova uz izlaznost od 90 odsto. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da su glasanje obeležile zloupotrebe, zastrašivanje i izborna kradja.

XS
SM
MD
LG