Linkovi

Bankomati postaju sve 'pametniji'


Amerikanci su komotan i praktičan narod - navikli su da im je sve pri ruci i da svakodnevne poslove, kao što su kupovina i osnovne bankarske usluge, obavljaju kad im se svidi, po mogućstvu na prvom ćošku ili u prvoj prodavnici, i to u bilo koje doba dana ili noći, nedeljom i praznikom takodje.

Bankomati su stoga svuda prisutni - ne samo kraj ulaza u svaku banku već i po prodavnicama, benzinskim pumpama, stanicama metroa ili većim poslovnim zgradama. Neke mreže dragstor prodavnica počele su ovih dana da uvode u upotrebu nove vrste bankomata koji omogućavaju mušterijama razne druge usluge osim podizanja gotovog novca i deponovanja čekova.

Na primer, na njima mušterije mogu da plaćaju računa, da unovče čekove, da elektronski šalju novac drugima, pa čak i da doplaćuju minute za svoj mobilni telefon.

Štaviše, prilikom unovčavanja čekova, novi bankomati isplaćuju sumu napisanu na čeku ne zaokruženu na najbliži dolar, već usitnjeno do poslednjeg centa. Pored ovih česti su i automati za kupovanje raznih srećki, za uplaćivanje kombinacija za loto i druge igre na sreću.

Neke prodavnice imaju i automate za štampanje fotografija sa digitalnih fotoaparata, kompakt diskova pa čak i već pomalo zaboravljenih flopi diskova. Stariji ljudi ponekad negoduju da su im automati zbunjujući i komplikovani, ali mladja, kompjuterska generacija, izgleda da nema nikakvih problema sa njima.

XS
SM
MD
LG