Linkovi

Šiitski političari u Iraku pozvali Ibrahima al-Džafarija da podnese ostavku


Šiitski političari u Iraku pozvali Ibrahima al-Džafarija da podnese ostavku

Šiitski političari u Iraku pozvali su premijera Ibrahima al-Džafarija da podnese ostavku. Kasim Daud, visoki zvaničnik većinske Šiitske alijanske izjavio je da bi premijer Džafari, koji je takođe Šiit, trebalo da se povuče i omogući formiranje vlade nacionalnog jedinstva i dodao da to nije samo njegovo mišljenje, već i mnogih drugih u njegovoj koaliciji. Ovo je prvi put da su šiitski lideri javno pozvali premijera Džafarija da povuče svoju nominaciju za novi mandat, ali Džafarjevi sardanici tvrde da premijer to neće učiniti. Istovremeno, američka vojska saopštila je da se jedan njen helikopter tokom rutisnke patrole srušio jugoistočno od Bagdada, ali još nema podataka o sudbini posade. Vojska je takođe danas saopštila da su tela šest Iračana pronađena u jednom automobilu u zapadnom delu Bagdada pre dva dana. Tela su bila vezana i imala su poveze preko očiju. Istraga iračkih vlasti je u toku.

Američka novinarka Džil Kerol u vazdušnu bazu Remštajn u Nemačkoj

Američka novinarka Džil Kerol, koja je posle 82 dana u zatočeništvu u Iraku oslobođena pre dva dana, stigla je u vazdušnu bazu Remštajn u Nemačkoj, odakle će se uputiti kući, u Sjedinjene Amerike Države. Otac 28-godišnje novinarke, koja je u Iraku bila izveštač «Kriščen Sajens Monitora», izjavio je da je video snimak na kome njegova ćerka hvali iračke otmičare napravljen pod prinudom i da se ona osećala primoranom da se vrlo kritično izrazi o predsedniu Bušu kako bi bila oslobođena. Otmičari su odmah pošto su oslobodili Kerol objavili video snimak na kome ona hvali iračku pobunu i kritikuje Sjedinjene Države zbog rata u Iraku.


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iran_quake_women_1apr06_eng_210.jpg" width=201 align=left vspace=2 border=0>Iranske vlasti objavile da su spasilačke operacije završene

Iranske vlasti objavile su da su spasilačke operacije završene i da se pažnja sada preusmerava na preživele posle zemljotresa u kome je u petak poginulo preko 70 ljudi, a povređeno još hiljadu i dve stotine. Do kraja dana hiljade ljudi koji su u zemljotresu ostali bez svojih domova u provinciji Lorestan na zapadu Irana, trebalo bi da dobiju šatore. Tim Ujedinjenih nacija, u kome se nalaze stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, na putu je za Iran, kak bi dopremio humanitarnu pomoć i organizovao akciju međunarodne pomoći.

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_israel_palestinian_car_explosion_31mar06_eng_195.jpg" width=206 align=right vspace=2 border=0>Izrael izveo nove vazdušne napade u Pojasu Gaze

Izrael je jutros izveo nove vazdušne napade u Pojasu Gaze, čija su meta bile oblasti iz kojih palestinski ekstremisti navodno ispaljuju rakete na južni deo jevrejske države. Za sada nema podataka da je bilo žrtava. Istovremeno, Palestinski premijer Ismail Hanija izjavio je da su jučerašnji sukobi njegovih sunarodnika u Gazi stvorili opasnu situaciju koju vlada namerava da reši, tako što će uvesti red i zakon, i povući naoružane civile sa ulice. Lider vladajućepartije Fatah, Samir Masharavi rekao je da su on i njegove stranačke kolege uvređeni zbog optužbi da je Fatah odgovoran za sukob sa pristalicama Komiteta narodnog otpora, u kome je poginulo troje, a povređeno 36 osoba.

XS
SM
MD
LG