Linkovi

Nenad Popović: Nezavisno Kosovo u ekonomskom smislu neodrživo


«Nezavisno Kosovo je u ekonomskom smislu neodrživo narednih 20 do 30 godina, a ekonomska stabilnost Kosova moguća je samo kroz stratešku saradnju Beograda, Prištine, UNMIK-a i medjunarodne zajednice», istakao je u Vašingtonu Nenad Popović, direktor ekonomskog tima vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. On je u centru Vudro Vilson održao prezentaciju na temu uloge ekonomske saradnje u razrešenju medju-etničkog konflikta.

Nenad Popović je u toku svoje prezentacije ukazao na skromni ekonomski ravoj koji je načinjen na Kosovu od uspostavljanja medjunarodne administracije, i podsetio da Beograd i dalje plaća kosovski spoljni dug koji, posle najnovijeg otpisa duga od strane Medjunarodnog monetarnog fonda, iznosi 1,2 milijarde dolara. «To znači da svakog dana, SCG plaća 120,000 dolara kosovskog duga» naglasio je Popović. On je ukazao da, uprkos velikim stranim ulaganjima od 1999. do danas, više od 12% kosovskog stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu, a da je zaposlena svega jedna trećina radno sposobnog stanovništva. Popovićeva osnovna poruka glasila je da je za ekonomski razvoj Kosova neophodna koordinacija i konsultacija sa Beogradom.


«Kosovo samo za sebe ne može da bude održivo još bar 30 godina po svim ekonomskim analizama. Mi smo izneli tezu da je «manje od nezavisnosti, više od autonomije» najbolji ekonomski model za Kosovo i Metohiju. Da li će bilo koji investitor radije da investira u tržište od dva miliona ljudi, ili od 10 miliona zajedno sa Srbijom? Naravno, tamo gde je veći potencijal, jer to je suština ekonomije. Ona ne poznaje granice, mikro-države i mikro-potencijali kakvi postoje na Balkanu su ekonomski neodrživi. Kosovske vlasti ne mogu da plaćaju sopstvene dugove, i ne razmišljaju dugoročno.»

Popović je oštro kritikovao model privatizacije na Kosovu, za koji je rekao da je «nepošten i nelegalan» i dodao da je današnja ekonomska situacija na Kosovu neodrživa za srpsko stanovništvo koje je mahom bez posla, i čija je bezbednost ugrožena.

«Najveća prepreka je bezbednost, kretanje ljudi, druga je nezaposlenost koja je najveća u Evropi. Ne možemo da govorimo o nekom ekonomskom razvoju a da ne obezbedimo radna mesta tim ljudima. Stvaranje radnih mesta je jedan od osnovnih zadataka ekonomskog tima za KM. Što se tiče ostalih problema, tu je problem elektro-energije. Na Kosovu nema dovoljno struje, fabrike ne mogu da rade jer se struja isključuje na svaka dva-tri sata. I to je ključni problem, i zato insistiramo na što skorijem dijalogu da bi se situacija popravila, da sledeću zimu dočekamo u što boljoj situaciji. Dijalog je počeo sa UNMIK-om, a nadamo se da će uskoro da započne i sa albanskom stranom».

Šef ekonomskog tima za KM je kao pozitivan primer ekonomske saradnje pod medjunarodnom supervizijom u post-konfliktnom društvu naveo distrikt Brčko, ističući da su tri naroda uspela da prebrode etnički jaz i učestvuju u izgradnji svoje zajednice.


XS
SM
MD
LG