Linkovi

Del Ponte u Beogradu traži dokaze da Srbija ne izbegava obaveze


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte doputovala je iz Banjaluke u Beograd, gde su je lokalni zvaničnici pokušali da uvere da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim sudom.

Del Ponteova će po povratku iz Beograda raportirati Briselu koji je punom saradnjom Srbije sa tribunalom u Hagu uslovio nastavak pregovora o Sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji.

Vlada u potpunosti rešena da uspešno okonča saradnju sa Haškim tribunalom

Predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica istakao je danas u razgovoru sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Karlom del Ponte da je Vlada Srbije u potpunosti rešena da uspešno okonča saradnju sa tim sudom. Koštunica je naglasio da je Srbija do sada završila najveći deo obaveza i da je neophodno da se saradnja sa Tribunalom dovede do kraja.

Predsednik Vlade ponovio je da je državnom interesu Srbije da se posle značajnog napretka koji je načinjen završe sve preostale obaveze u saradnji sa Tribunalom i ukazao na to da je veoma važno da se saradnja neometano odvija u delu koji se odnosi na dostupnost dokumenata državne arhive.

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte posebno je istakla da je za Tribunal pre svega važno da što pre bude rešen slučaj Ratka Mladića.

Komesar EU za proširenje Oli Ren juče je rekao da se saradnja Beograda sa Hagom pogoršala i upozorio je Srbiji ističe vrijeme da uhapsi haškog begunca, Ratka Mladića, do postavljenog roka - 31. marta.

Ren je u pozvao vlasti u Beogradu da povrate političku kontrolu nad službama bezbednosti kako bi ostvarile taj korak.

I ambasador SAD u Beogradu Beogradu Majkl Polt ne smatra da je sadašnji nivo saradnje sa Haškim tribunalom dovoljan da Stejt department donese pozitivnu odluku o nastavku američke pomoći Srbiji i Crnoj Gori.

Karla del Ponte se, po dolasku, na beogradskom aerodromu sastala sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom i ministrom za ljudska i manjinska prava SCG Rasimom Ljajićem. Ona je tokom dana razgovarala sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a zatim i sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom.

Karla del Ponte je u Beograd doputovala iz Banjaluke, gde je razgovarala sa premijerom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom koji je nakon razgovora izjavio da Haški tribunal nije postavio nikakve rokove za izručenje preostalih haških optuženika. Del Ponte u Banjaluci nije razgovarala sa novinarima.

XS
SM
MD
LG