Linkovi

Britanija: Veliki štrajk zbog promene uslova za penzionisanje


Milion i po državnih službenika u Britaniji je danas stupilo u štrajk - zbog predloženih promena uslova za odlazak u penziju.

Radnici lokalnih vlasti su stupili u štrajk širom Britanije, zatvorivši hiljade škola, puteva i trajektnih linija u nekim delovima Engleske. U Severnoj Irskoj je prekinut autobuski saobraćaj, u Škotskoj evakuacija đubreta, a prekinute su i brojne druge javne usluge širom zemlje. Lideri sindikata kažu da je ovo najveći štrajk u Britaniji posle 80 godina. Štrajk je organizovan u znak protesta zbog produženja radnog staža pre odlaska u penziju. Službenici lokalnih vlasti prema sadašnjim propisima mogu da se penzionišu sa 60 godina života i najmanje 25 godina službe. Vlada premijera Tonija Blera namerava da u oktobru poveća starosnu granicu na 65 godina. UNISON je najveći od 11 sindikata koji su se priključili štrajku i generalni sekretar tog sindikata, Hiter Vejkfild, kaže da će štrajkovi verovatno da se nastave, ukoliko vlada ne odustane od svog predloga.

”Moraćemo da organizujemo nove akcije ako ne dobijemo ovaj spor. Jasno je da se nadamo da možemo da pobedimo putem pregovora i to već duže vreme i pokušavamo.”

Udruženje lokalnih državnih službenika navodi da će porez morati da bude povećan najmanje za 2 odsto da bi se penzije mogle da se isplaćuju prema sadašnjim propisima, o čemu govori i Stiv Bulok, direktor jedne organizacije poslodavaca.

”S jedne strane, ljudi žive duže, što je dobro, ali to znači da mogu da uživaju i penzije duže, tako da svaki penzioni plan ima ozbiljne nedostatke, zbog čega nam je potreban neki novi plan koji će moći da opstane i u budućnosti.”

Demografi ukazuju da će Britanija i druge evropske zemlje u predstojećim decenijama da se suoče sa penzionom krizom, jer će populacija da stari, a broj zaposlenih da opada. Britanska komisija je preporučila pomeranje starosne granice za penzionisanje na 68 godina, a Parlament planira da se narednih meseci pozabavi reformom penzionog sistema.

XS
SM
MD
LG