Linkovi

Nenad Krstić: Osećam se fenomenalno, svi veruju u mene


Nenad Krstić je ove godine, ako ne najbolji, onda sigurno najstandardniji košarkaš iz Srbije i Crne u Gore u NBA ligi. Dvadeset-dvogodišnji Kraljevčanin značajno je napredovao u odnosu na vrlo dobru prvu sezonu, pojavio se na utakmici Rukija i Sofmora na All-Star vikendu u Hjustonu, a njegovi Nju Džersi Netsi sigurno drže prvo mesto u diviziji Atlantik, koje im garantuje poziciju trećeg nosioca na Istoku. U ekskluzivnom razgovoru sa kolegom Bracom Đorđevićem, reprezentativac Srbije i Crne Gore kaže da, za sada, stvari idu onako kako su svi u klubu očekivali i nadali se.

“Pričamo tako međusobno ko bi mogao da nam bude protivnik u prvom kolu i baš smo pričali Indijana ili Vizardsi, mislim da Klivlend igra dobro i da će oni zadržati četvrtu poziciju, tako da ako ne bude većih iznenađenja, mislim da će to biti Vašington. I više bih voleo da bude Vašington, iz prostog razloga što je Indijana vrlo nezgodna i mi teško igramo s njima. Pogotovo kad se vrati Džermejn O'Nil, sad imaju Peđu, koji je odličan šuter. O'Nil koji je dobar igrač pod košem, teško je igrati sa njima, teško udvajati O'Nila, jer ostaju Peđa ili Stiven Džekson spolja, tako da je veoma teško.”

Nekadašnji košarkaš Partizana ima razloga da bude zadovoljan svojim igrama ove sezone.

“Osećam se fenomenalno. Nalazim se u situaciji, gde trener bukvalno zove četiri pet-puta akciju za mene, to nije bilo tako prošle godine, da na centarskoj poziciji primim loptu i da distribuiram ili odigram jedan na jedan, tako da mi to dosta znači. I saigrači, pogotovo ovi glavni, imaju poverenja u mene, dodaju mi lopte stalno, imam u proseku 10-15 šuteva po utakmici, što je odlično za igrača druge godine. Tako da... imao sam padova u sezoni, mislim da je to normalno, pogotovo za mene, jer mislim da se još nisam navikao na ovakav stil igranja. Bukvalno utakmice su svaki drugi dan, i i dalje, tako da kažem, osećam posledice takmičenja u Evropi, gde se igra jednom ili dva puta nedeljno.”

Kao i prošle godine, Krstić najviše radi sa pomoćnim trenerom Bilom Kartrajtom.

“Dosta pomaže, radimo i pred utakmicu imamo svoju rutinu tako da kažem. Ne samo da radimo individualno, pomaže mi pričom, o drugim igračima. Kaže šta koji igrač voli da uradi, koje su mu mane, koje prednosti... To dosta znači, jer mislim da ne možeš samo da igraš u NBA ligi, moraš da znaš šta su prednosti i mane ostalih igrača protiv kojih igraš.”

S druge strane, mladi centar svestan je svega što treba da popravi u svojoj igri.

“Skok naravno. Odbrana… i dalje ponekad zakasnim u rotaciji, što mislim da je posledica, opet kažem igranja u Evropi, jer se previše plašim te ilegalne odbrane. U napadu, mislim da mogu i dalje da napredujem i radim na treningu, svaki dan centarsku tehniku, šut, rad na levoj ruci, što mislim da sam dosta napredovao ove godine... To je to u suštini.”

Na treningu najčešći rival mu je veteran Klif Robinson i kako kaže, on i Kartrajt imaju velike zasluge za njegov napredak. A od tog napretka koristi bi trebalo da ima i nacionalni tim Srbije i Crne Gore na predstojećem Svetskom prvenstvu u Japanu. Krstić kaže da je vrlo motivisan.

“Nadam se da ćemo nešto napraviti, neki pomak, jer zadnje tri godine kao što je svima jasno, nismo ništa uradili. Ja sam bio deo toga... Mislim da je dosta igrača reklo zbogom reprezentaciji, ovih starijih, oni su zasluženo otišli u penziju što se tiče nacionalog tima, i sada je na nama mlađima. To je naš tim i mi treba da na pravimo dobru atmosferu pre svega, ali mislim da ljudi iz naše zemlje ne treba previše da očekuju od nas jer znamo svi kakva je situacija sada, i u savezu, ne zna se još ko će igrati... Najbitnije da se napravi dobra atmosfera i mislim da će to biti dobra podloga za dalje i nadam se, neki uspeh. Što se tiče novog trenera... ja sam imao prilike da radim sa Šakotom u reprezentaciji, on je bio pomoćnik Obradoviću i stvarno imam samo reči hvale za njega. Iskusan je stručnjak, radio je dosta godina u inostranstvu, sa našim igračima, koji su potencijalni reprezentativci... Šta drugo da kažem, bilo mi je zadovoljstvo i biće mi da radim s njim", zaključio je Krstić.


XS
SM
MD
LG