Linkovi

Masovne demonstracije u Los Andjelesu protiv novog zakona o useljavanju


Nekoliko stotina hiljada demonstranata ispunilo je juče ulice Los Andjelesa protestujući protiv predloga za pooštravanje zakona o useljavanju.

Demonstranti su skandirali Si, se puede - slogan Amerikanaca meksičkog porekla koji znači ”Da, možemo.“

Demonstranti se nadaju da će sprečiti donošenje zakona, čiji predlog je već usvojen u Predstavničkom domu, kojim bi se ilegalan boravak u Sjedinjenim Državama proglasio krivičnim delom. Predvidjene su i oštrije kazne za one koji pomažu ili upošljavaju ilegalne doseljenike, kao i podizanje ograde duž trećine američko-meksičke granice. Predstavnik policije Los Andjelesa rekao je da je u demonstracijama učestvovalo oko 500 hiljada ljudi. Gradonačelnik Antonio Viljaraigosa, i sam sin doseljenika, govorio je na jednom skupu u centru Los Andjelesa i na engleskom i na španskom jeziku. Kasnije, u razgovoru sa novinarima, rekao je da oni koji dolaze u njegov grad da traže posao ne čine krivično delo:

”Ne možemo da kriminalizujemo ljude koji rade, ljude koji doprinose našoj privredi i doprinose zemlji,“ rekao je Viljaraigosa.

Demonstranti ističu da su Sjedinjenim Državama potrebni radnici, a da je nezaposlenima u Meksiku potreban posao. Jedan učesnik kontrademonstracija rekao je da već postoje zakoni za regulisanje useljavanja:

”Voleo bih da vidim da se zakon o imigraciji poštuje,“ rekao je on.

Predsednik Buš je iskoristio svoje subotnje obraćanje naciji putem radija da ponovi svoje zalaganje za uvodjenje koncepta gostujućih radnika, koji bi nekima od ilegalnih doseljenika obezbedio legalan status ali ne i državljanstvo. Neki od članova njegove Republikanske stranke, uključujući ledera većine u Senatu, Bila Frista, kažu da bi debata o reformi zakona o useljavanju trebalo da se najviše bavi bezbednošću granica i sprovodjenju zakona. Neki republikanci i mnogi demokrati podržavaju neki oblik programa za gostujuće radnike. Rasprava o tome u Senatu počinje sutra.

XS
SM
MD
LG