Linkovi

Ugrožena vodeća uloga Amerike kao tehnološkog giganta


Američki poslovni i tehnološki lideri upozoravaju da Sjedinjene Države gube svoju konkurentsku prednost u odnosu na nove ekonomske sile u Aziji. Oni stoga apeluju na članove Kongresa da preduzmu potrebne mere kako bi se taj trend zaustavio ili izmenio.

U nedavnom svedočenju pred Senatskim odborom za ekonomiju, nauku i transport američki poslovni lideri su naveli da je ugrožena vodeća uloga Amerike kao tehnološkog giganta. Najnoviji podaci ukazuju da se američki bilans u trgovini visoko-tehnološkim proizvodima od suficita, u vrednosti od 33 milijarde dolara 1997. godine, pretvorio u deficit od 27 milijardi dolara 2003. godine. Norman Ogastin, bivši direktor američke avio kompanije Lokid Martin, kaže da su veliki dobitnici na tom planu zemlje poput Kine i Indije:

”Do toga je došlo delimično i zbog naše sopstvene neaktivnosti u mnogim slučajevima, ali delimično i zbog toga što ostatak sveta postaje bolji, često zato što kopira stvari koje smo mi svojevremeno radili dobro.“

Medju tim stvarima je i istraživanje. Džon Ensin, republikanski senator iz Nevade, je ko-sponzor Nacionalnog zakona o inovacijama. On predlaže da se udvostruče ulaganja u naučna istraživanja i poboljšanje školskog obrazovanja u matematici i prirodnim naukama.


”Nažalost u oblastima u kojima se stvaraju inovacije u 21veku, u prirodnim naukama, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, Amerika gubi globalnu prednost.“

Evo i jednog razloga. Prošle godine, U Kini je diplomiralo 500 hiljada inženjerai, u Indiji - 200 hiljada, a u Sjedinjenim Državama - samo 70 hiljada.

”Ukoliko se ovaj tekući trend nastavi, 90 ossto svih naučnika i inženjera u svetu će do 2010. godine živeti u Aziji.“

Uprkos sve manjem broju diploma u prirodnim naukama i inženjerstvu, bruto domaći proizvod Sjedinjenih Država je i dalje medju najvećim u svetu. Debora Vins Smit je predsednik Saveta o konkurentnosti, nevladine organizacije koja prati medjunarodne poslovne trendove.

”Po radniku, Amerikanci su pet puta produktivniji od Kineza. Još uvek smo prvi na svetu u ukupnoj industrijskoj proizvodnji kao i u dodatoj vrednosti industrijskih proizvoda. Pa ipak - izazovi su toliko ozbiljni i sistematski da će, ukoliko ih budemo ignorisali, ugroziti našu snagu i vodeći položaj.“

Demokratski senator Maks Bokus, iz Montane kaže da su Sjedinjene Države i dalje snažne, ali da je sada trenutak da se uvedu nove mere.

”Mi još uvek vodimo u kreativnosti i inovacijama, mada možda ne u drugim oblastima. Iskreno rečeno - nisam siguran koliko će to još trajati.“

Senator Bokus planira da kasnije ove godine podnese zakonski predlog koji će biti usredsredjen na obrazovanje, energetsku reformu i zdravstvenu zaštitu kako bi se obezbedilo da Amerikanci održe svoj životni standard uprkos sve većoj konkurenciji u svetu.

XS
SM
MD
LG